2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Szórja a támogatásokat a kormány, csak nem tudják, mire

Hír TV

2018. január 30., kedd 22:41, frissítve: kedd 23:00

A kormányzat se tudja, milyen egyházi projektekre adtak milliárdokat. A tavaly év végi pénzosztogatáskor csak a reformátusoknak 58 milliárd forintot adtak. Közérdekűadat-igénylés útján szerettük volna megtudni, hogy ezt mire adták, de kiderült, ezt a minisztériumok nem tudják megmondani. Közben a választási kampányban fideszes politikusok egyre többet használják az egyházi vezetőket arra, hogy velük készült közös képekkel kampányoljanak.

Sorra posztolják közösségi oldalukon a kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltek a fotókat találkozójukról a választókerületük egyházi képviselőivel. Szinte napra pontosan ugyanakkor tett közzé fényképet Csöbör Katalin, az egyik miskolci körzet képviselőjelöltje, Tessely Zoltán bicskei képviselőjelölt és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot – mondta a város esperes-plébánosa, Németh László.

A kormány pedig hálás, amelyet az átutalt milliárdokkal is kifejez.

Csak tavaly év végén 88 milliárd forintot osztottak ki az egyházaknak, ebből a legtöbbet, mintegy 58 milliárd forintot Orbán Viktor felekezete, a reformátusok kapták.

A mi kormányunk a templomépítések kormánya. Mind a templomok felújításában, mind építésében, mind határon innen, mind határon túl ez a kormány igyekezett erősítésért munkálkodni, és ahol helyi egyházi közösségek igényt nyújtottak be, amennyi költségvetési támogatás volt, annyit igyekeztünk megadni – mondta Rétvári Bence, az Emmi államtitkára.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője a Hír TV-nek azt mondta: szoros kapcsolatot ápol az egyházi vezetőkkel, de azt nem tudja, hogy a választókörzetében melyik egyház mennyi támogatást kapott.

– Különböző támogatási formák, illetve pályázatok léteznek. Nem tudok Önnek konkrét számokat mondani, nem vagyok ennek a területnek a felelőse vagy szakértője.

– Hát, csak mint a választókörzetét és ismerő ember.

– Talán az Emmi egyházügyi államtitkárságát érdemes keresni.

Ám nemcsak a képviselők nem tudják, hogy mire mennek a tízmilliárdok. A Hír TV az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Miniszterelnökségtől, és a fejlesztési tárcától is hiába kérte ki közérdekű adatként a listát azokról az egyházi fejlesztésekről, amelyek az év végén kiosztott pénzből valósulnak meg. Mindhárom helyről azt a választ kaptuk: nem ők az adatkezelők, ezért a kérdésekre sem tudnak válaszolni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!