2021. január 28.,
csütörtök, Károly, Karola napja

Szombattól a beutazónak kell fizetnie a koronavírus teszt költségét

Hír TV

2020. augusztus 1., szombat 15:15

Változott a beutazással kapcsolatos szabályozás. Mától a Magyarországra látogatóknak saját maguknak kell fizetniük a koronavírus teszt költségét, amennyiben nem szeretnék kivárni a kötelező karantén idejét.

Eddig ezt az állam fizette. Karanténba azoknak kell vonulniuk, akik sárga, vagy piros jelzésű országból érkeznek Magyarországra. A kormány így akarja elkerülni a vírus behurcolását.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter július közepén jelentette be, hogy szigorítanak a Magyarországra való belépés szabályain, mert több európai államban is drasztikusan megugrott a koronavírus megbetegedések száma és így szeretné a kormány megakadályozni a vírus behurcolását.

Az országok besorolását a kormány folyamatosan felülvizsgálja, jelenleg 153 tartozik a piros kategóriába, így például Albánia, Koszovó, Bosznia Hercegovina és Ukrajna is. Sárga kategóriás ország egyebek mellett Bulgária, Szerbia, és az Egyesült Királyság. A magyar állampolgárok, ha sárga és piros országból érkeznek - kötelesek 14 napra házi karanténba vonulni. Ha valaki ez alól mentesülni szeretne, akkor tesztet kell végeztetnie.

Aki mentesüni szeretne a karantén alól, annak az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania az illetékes járási, illetve a kerületi hivatalhoz, ennek a díja háromezer forint. Ezt követően maszkban mehet a kérelmező az általa kiválasztott intézménybe tesztelésre, de tömegközlekedést nem használhat.

Az országban összesen 126 helyen lehet tesztet végeztetni, ennek a költségei szolgáltatónként változnak. A Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK) a vizsgálat 30500 forintba kerül, a szombat viszont feláras, majdnem 46 ezer forint.

A sárga országból történő érkezésnél, az első negatív teszt után szabadulni lehet a karanténból, míg ha vörös országról van szó, akkor ehhez két negatív eredményre van szükség. Az ingázókat nem érintik a szigorítások.

Hír TV