2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

SZNT: Bő egy hét maradt az aláírások összegyűjtésére

2020. április 28., kedd 12:15

Még több százezer aláírás hiányzik a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez. A petíciót május 7-ig lehet szignózni. A Székely Nemzeti Tanács azért indította az aláírásgyűjtést, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön valamint, hogy egyenlő arányban részesülhessenek az uniós támogatásokból. Varga Judit igazságügyi miniszter arra buzdított mindenkit, hogy támogassa ezt a nemes ügyet. A tárcavezető már aláírta a petíciót.

Hat évig pereskedett a Székely Nemzeti Tanács az Európai Bíróságon, hogy egyáltalán elindíthassa a kezdeményezését.

A határon túli szervezet által indított kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

Az uniós támogatások szétosztásnál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a területeket, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.

Idén február végén a magyar Országgyűlés határozatban biztosította támogatásáról a petíciót a nemzeti régiók védelméről.

Varga Judit igazságügyi miniszter már aláírta a kezdeményezést. A tárcavezető arra buzdított mindenkit, hogy támogassa ezt a nemes ügyet.

Elmondta,

az unió jelmondata: az egység a sokféleségben. A sokféleség megőrzésért minden nap tenni kell, én úgy gondolom, ezért nagyon fontos, hogy a kohéziós politika is tükrözze ezt a törekvést. A Székely Nemzeti Tanácsnak a kezdeményezés ilyen szempontból nagyon nagyon fontos, hogy még időben célba érjen. 1 millió aláírást kell összegyűjteni május 7-ig, ezért nincs vesztegetni való időnk, ezért arra kérek minden olyan embert, aki ezt a kezdeményezést tudja támogatni, hogy akár aláírással akár internetes kattintással adja le voksát, szavazatát ezen nagyon nemes ügy mellett.

Május 7-ig 1 millió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. A kezdeményezést online is lehet támogatni az irdala.hu weboldalon.

 

Az oldal az alábbi linken érhető el: ÍRD ALÁ

Facebook-oldal IDE kattintva elérhető

A kezdeményezés a http://nemzetiregiok.eu/ oldalon is aláírható.

Kapcsolódó anyagok:

ÍRD ALÁ a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését!

Szili Katalin: A többségi társadalom számára is hasznosak az őshonos kisebbségek alkotta régiók

Izsák Balázs: Óriási kihívás előtt állunk

Az RMDSZ közel 150 ezer aláírást gyűjtött az SZNT kezdeményezéséhez

A KDNP a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének aláírására buzdít

Hír TV