2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Szlovákia nem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján

Szlovákia semmilyen formában nem változtat a migrációval kapcsolatos eddigi álláspontján - szögezte le Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök arra reagálva, hogy hétfőn az egyik ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy nyilvánítson egyértelmű véleményt az ENSZ migrációs egyezményéről, és ne írja alá azt.

  • Szlovákia nem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján

A pozsonyi törvényhozás legkisebb ellenzéki pártja, a politikai irányultságát tekintve nehezen behatárolható, de egyértelműen bevándorlásellenes Család Vagyunk (Sme rodina) csoportosulás elnöke, Boris Kollár vállalkozó hétfőn sajtótájékoztatón szólította fel a kormányt, hogy tegye egyértelművé az ENSZ migrációs egyezményéről képviselt álláspontját, ne írja alá azt, s biztosítsa a lakosságot arról, hogy annak alapján sem fogad be migránsokat az országba. A párt képviselői, akik veszélyesnek minősítették az egyezményt, amely szerintük beavatkozik az egyes államok függetlenségébe, arra is felszólították Pellegrini kabinetjét, hogy az ügyben helyezkedjen hasonló álláspontra, mint a szomszédos országok. Az ellenzéki párt képviselői felszólításukkal vélhetően Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszternek az egyezménnyel kapcsolatban a múlt héten tett kijelentéseire reagáltak.

Lajcák, aki szeptemberig egy éven át az ENSZ Közgyűlésének elnöki posztját is betöltötte, a múlt héten gyakorlatilag védelmébe vette a migrációs egyezményt, amikor kijelentette: az egy olyan politikai dokumentum, amely semmit sem kényszerít a tagállamokra, s a migrációs politikáról szóló döntéseket az egyes államok hatáskörében hagyja. Lajcák szerint az egyezményben nem szerepel, hogy a migráció emberi jog lenne, sem pedig az, hogy nem kell különbséget tenni a legális és az illegális migráció között. A legnagyobb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer) által külügyminiszternek jelölt Lajcák kijelentését és az ENSZ migrációs egyezményét a szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is bírálta, hangsúlyozva, hogy a kormány azzal kapcsolatos hivatalos álláspontját a koalíciós tanács ülésén kellene megtárgyalni. A karrierdiplomata Lajcákot - aki korábban tagadta, hogy indulni készülne a jövő évi szlovákiai államfőválasztáson - a szlovák sajtó újabban ismét az egyik lehetséges elnökjelöltként emlegeti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!