2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Szlávik János: Léteznek súlyosbító rizikófaktorok

  • Szlávik János: Léteznek súlyosbító rizikófaktorok

Gál Kristóf szóvivő elmondta, 3509 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb három idős krónikus beteg. Ezzel 451 főre emelkedett az elhunytak száma, 1396-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1662 fő. Jelenleg 562 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 47-en vannak lélegeztetőgépen – tette hozzá az ORFK szóvivője.

Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta, minden határon akadálytalan a forgalom, mind a be–, mind a kilépés szempontjából.

A hatósági házi karanténban lévők száma 10 470-re csökkent. A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését lehetővé tévő mobilapplikációnak immár 546 aktív felhasználója van, ezzel a rendszer egy egészségügyi kérdőív kitöltésére is lehetőséget ad.

Lakatos Tibor azt is elmondta, hogy 4543 távellenőrzést végeztek eddig a hatósági házi karanténban lévőknél és eddig összesen 41 esetben kellett intézkedni a rendőröknek ennek kapcsán.

A kijárási korlátozás hatályát veszti hétfőn nulla órától Budapesten is, de a védekezés szabályaira fokozottan figyelni kell, így többek között a védőtávolság megtartására, az orr és száj eltakarására és arra, hogy a 65 éven felüliek csak 9-12 óra között látogathatják az üzleteket – sorolta a rendőr ezredes.

A piacok látogatásáról a polgármesterek külön szabályokat hozhatnak, de itt is fontos, hogy a 65 éven felülieknek különítsenek el idősávot.

A vendéglátóhelyek teraszának látogatása már Budapesten is megengedett, bent azonban továbbra sem lehet tartózkodni. A strandok, fürdők, szabadtéri múzeumok, állatkertek látogathatók, nyitva tarthatók lesznek. A védőtávolság betartásáról a vendéglátó-egységek üzemeltetőjének kell gondoskodnia – hívta fel a figyelmet Lakatos Tibor.

Ami fontos, hogy június 15-étől lehet lakodalmat tartani is, ha 200 főnél kevesebben vesznek részt rajta. Hétfőtől az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos. A polgármesterek szabályozhatják területükön a 65 év felettiek piaclátogatásának időszakát. Továbbra is fokozottan tartsák be a korlátozásokat magunk és mások védelmében – hangsúlyozta az ezredes.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus osztályvezető főorvosa a vírusfertőzés lefolyását súlyosbító rizikófaktorokról beszélt. Ilyenek a 65 év feletti életkor, a szív- érrendszeri megbetegedések, az érelmeszesedés. a jól kezelt magas vérnyomás nem jelent többlet kockázatot. Külön felhívta a lakosság figyelmét, hogy a leggyakrabban használt ACE-gátló vérnyomáscsökkentők biztonságosan szedhetők.

Szlávik János arra is kitért, a tüdőbetegek nagyobb veszélynek vannak kitéve a koronavírussal szemben, kiemelten a dohányzás miatt kialakuló COPD-ben szenvedők. Az asztmások kevésbé vannak kitéve a rizikónak, de azért ők is vigyázzanak magukra és ugyanígy a daganatos betegségben szenvedők is – hívta fel a figyelmet a főorvos.

Az extrémen elhízott embereknél a lélegeztetés rendkívül nehéz, náluk ez jelenti a rizikót.

Az infektológus kitért az AIDS-re is, a betegségben elhunytak áldozataira minden május harmadik vasárnapján, így a mai napon emlékeznek. Mint mondta, az általuk szedett gyógyszer az eddigi tapasztalatok alapján valamilyen fokú védettséget nyújt a koronavírussal szemben.

Folyamatosan figyelemmel követik a járványügyi helyzetet, és a kórházakban fekvők számát. Felkészülnek arra, hogy a helyzet romlása esetén újra bevezetik a korábbi korlátozásokat.

Szombaton a kül- és a belügyminiszter tárgyalásokat folytatott külföldi kollégáival a határátlépésekről. Ausztria hamarosan egy negatív teszt birtokában lehetővé teszi az átlépést, a többiekkel pedig a viszonosság elve alapján tárgyalnak, de konkrét intézkedésekről még nem tudunk beszámolni – zárta a tájékoztatót Lakatos ezredes.

Schanda Tamás: Fokozatosan, szigorú menetrend mellett kezdtük el újraindítani az életet Magyarországon

Hír TV, Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

A Fidesz-KDNP európai parlamenti kampánynyitóján Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy az e heti kétnapos Nemzeti Konzervativizmus (NatCon) konferenciát három brüsszeli polgármester is megpróbálta betiltani, de a rendezvény végül lezajlott. A kormányfő most elhozta magával a betiltó határozat szövegét. Kiderült, milyen is a brüsszeli jogállamiság.
Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a pártja jelöltjeinek listáját. A jelöltek közül többen olyan álcivil, Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, ami miatt felvetődik a kérdés, hogy ezek az emberek kinek is az érdekét képviselnék Brüsszelben – írja a Tűzfalcsoport.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!