2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Az állam annyit ad, amennyit el is vesz az emberektől

Hír TV

2018. június 20., szerda 19:07, frissítve: szerda 21:17

Az állam egyik kezével ad, a másikkal elvesz a jövő évi adótörvény javaslatai alapján. Bár egyes járulékokat és különadókat eltörölné a kormány, a munkáltatók már csak SZÉP-kártyát adhatnak béren kívül. A kafetériarendszer megnyirbálása mellett csökkenhet a tej áfája, a tranzakciós illeték és megszűnhet a pornóadó is.

Aki egészségtudatosan táplálkozik nem érzi meg a chipsadó újbóli emelését. A Nemzetgazdasági Minisztériumban az idei csaknem dupláját, 57 milliárd forintnyi bevételt várnak ebből a közteherből. A friss törvényjavaslatból kiderül, hogy a kormány feladni látszik pálinkaszabadságharcát, és uniós kötelezettségének eleget téve kiveti rájuk a literenkénti több száz forintos különadót. A pálinkafőzők szerint ezzel elveszik azt, amivel a drágább anyagköltséget kompenzálták.

„A polcra kerülését, az eladhatóságát, a vendéglátósoknak a pozitív hozzáállását mind mind befolyásolja az, hogy ez literenkénti 700 vagy akár 900 forintos többletköltség nincs rajta” – hívta fel korábban a figyelmet Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymester.

Míg a cukros üdítők várhatóan drágulnak majd, 5 százalékra csökkenhet a tartós tej áfája. A változtatástól a piac fehéredését és az olcsó importtermékek kiszorulását várja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. „Abszolút előnyös lesz. Hisz ne felejtsük el, hogy a feketegazdaság és az áfa visszaigénylése, nem befizetése, és az ezzel kapcsolatos népi játék, ami zajlik itt Magyarországon az egy 5 százalékos áfakulcs mellett már nem kifizetődő. Itt a piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy 5 százalékos áfakulcs mellett már a lebukás veszélye és a kockázat is nagyobb, mint a nyerhető haszon, tehát arra számítunk, hogy a külföldi, jellemzően import és áfa csalt importtermékek kiszorulnak a piacról. Egyébként a magyar feldolgozópiaci pozíciója érdemben javulhat” – nyilatkozta Győrffy Balázs.

A bankszektor is megszabadulhat több különadótól. A kormány szándékai szerint a 20 ezer forint alatti online tranzakciók ingyenessé válhatnak, a gazdasági elemző szerint ez a gyakorlatban évi néhány száz forint megtakarítást jelenthet. „Abban az esetben, hogyha ez most részlegesen eltörlésre kerül, akkor elképzelhető az, hogy a banki verseny kikényszeríti a bankoktól azt, hogy ennek egy részét legalább valamilyen formában visszaadja az ügyfelek részére. Hogy ez pontosan hogy történhet meg, egyelőre nem világos, hiszen a 20 ezer forint alatt átutalásokra szóló mentesség az egy nehezen kivitelezhető dolog. Elképzelhető, hogy inkább egy általános díjcsökkentés formájában történik ez meg” – véli Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint a csomag annyit ad, amennyit el is vesz az emberektől. „Azt lehet elsősorban kiemelni, hogy gyakorlatilag megszűnik a kafetéria rendszere tehát a béren kívüli juttatások közül csak a SZÉP-kártya-juttatások maradnak meg. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a lakáscélú támogatás adómentessége, a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége, a diákhitel törlesztéshez adott juttatás adómentessége, sportrendezvényre szóló belépők, kultúra, utalványok adómentessége” – mutatott rá Bajusz Dániel adószakértő.

2019-től várhatóan megszűnik a hivatalosan kulturális adónak hívott pornóadó is, az ebből befolyó pénzt a kulturális szféra forráskiegészítésére szánták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!