2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Szilágyi György az élettársát ért zaklatásról és Jakab Péter kivasalt ingéről

A napokban robbant a botrány, hogy a jobbikos Szilágyi György barátnőjét, állítása szerint egy tavaly év végi vidéki pártösszejövetelen, disznóvágáson kis híján megerőszakolta az ellenzék szabolcsi közös jelöltje, Földi István. A Mediaworks Hírcentruma az ügy részleteiről kérdezte a sértett élettársát.

  • Szilágyi György az élettársát ért zaklatásról és Jakab Péter kivasalt ingéről

– Miként szerzett tudomást a barátnőjét ért támadásról? 

– Anita az eset után azonnal eljött a helyszínről, és Gyüre Csaba megyei elnök autójából rögtön felhívott telefonon. Zaklatott állapotban mondta el, hogy mi történt, ami nagyon felháborított. 

Az első gondolatom az volt, hogy lemegyek, és felelősségre vonom az elkövetőt.

– Fel tudná idézni pontosan, hogy mit mondott az élettársa? 

– Minden részletet nem kívánok elmondani, mert az ügyben nyomozás indult, és nem szeretném megkönnyíteni az elkövető védekezését. De az már a sajtóból is tudható, hogy egy ököritófülpösi disznóvágás utáni bulin Földi István majdnem megerőszakolta Anitát. Csak a segítségére siető Gyüre Csaba közbelépésén múlt, hogy nem történt tragédia. 

– A szóban forgó összejövetel tavaly decemberben történt, ám csak nemrég tettek feljelentést. Miért halogatták a büntetőeljárás megindítását? 

– Ennek több oka van. Például ekkor még javában zajlott a kampány, amelyet a sértett nem szeretett volna egy ilyen üggyel befolyásolni. Megjegyzem, a Jobbik vezetőinek jeleztem a történteket, majd miután ők nem léptek, etikai vizsgálatot is kezdeményeztünk. 

– Miként áll ez a vizsgálat? 

– Fogalmam sincs, de az volt az érzésem, hogy csak az időt húzzák, és el akarják titkolni az ügyet a nyilvánosság elől. 

– Hogyan reagált a történtekre a disznóvágáson részegen, gumicsizmában táncoló Jakab Péter pártelnök? 

– Miután a Jobbiknál a sértett kezdeményezte az etikai vizsgálatot, Molnár Enikő egy rövid üzenetben hányta a szememre, hogy „Gyuri, ezt most miért kell csinálni?”.

– Nem biztos, hogy mindenki tudja, ki az a Molnár Enikő. 

– Jakab Péter kabinetfőnöke. 

– Utána mi történt? 

– Nem telt el tíz perc, és Jakab Péter beszélgetésre invitált egy lakásra, ahol Molnár Enikő fogadott. Három-négy perc néma csendet követően 

Enikő szólt az elnök úrnak, hogy az ágyon talált egy frissen vasalt inget. Ezt követően bukkant fel Jakab Péter, akivel hármasban körülbelül egy órát beszélgettünk.

Úgy gondolom, egyetlen kérdésére adott válaszomat akarták rögzíteni, vagyis hogy miért nem a rendőrséghez fordultunk. Szerintük ugyanis az etikai bizottság nem a megfelelő fórum az ügy kivizsgálására.  

– Nem gondolja, hogy volt ebben valami igazság? 

– Egyáltalán nem. Ezzel a mondattal próbálták Pétert kimosdatni az ügyből, amiért hónapokig nem tett semmit. 

Szerintem a Jobbiknak az ilyen embereket minél előbb el kellene távolítania a soraiból.

Ez mutatná, hogy az elszámoltatás meg a „fizessenek meg a bűnösök” nem csak üres szólamok.   

– Végül is megelégedtek volna egy egyszerű bocsánatkéréssel? 

– Jólesett volna valami erkölcsi jóvátétel, például az, hogy kizárják a pártból az elkövetőt. 

Most már ott tartunk, hogy éppen a zaklatót védik és az áldozatot hibáztatják a történtek miatt.

Ez számunkra hatalmas csalódás és teljességgel elfogadhatatlan, de biztosak vagyunk abban, hogy a nyomozók feltárják az igazságot, és az elkövető felelni fog a tettéért. 

– Nem érzi úgy, hogy teljesen elszigetelődik a pártban, és ellehetetlenül a Jobbikban végzett munkája? 

– Az elején is tisztában voltam vele, hogy ez lesz a vége. Ha valaki ellentmond, és szembemegy a „hatalmasokkal”, akkor azt megpróbálják kicsinálni. Nem bántam meg a döntést, hogy nem asszisztálok egy ilyen ügy eltussolásához, de igazam lett a következményeket illetően. Már nem vagyok alelnök, sem országgyűlési képviselő, csak egy egyszerű párttag. Nem is gondolom, hogy komolyabb feladatot vállalnék a Jobbikban. Majd meglátjuk, mihez kezdek a jövőben. 

– Kapott azért szolidáris megnyilvánulásokat is a pártjából? 

– A botrány kirobbanása óta nem beszéltem a frakció egyetlen tagjával sem. 

– Földi István sem jelentkezett önöknél? 

– Erről nem szeretnék nyilatkozni. A nyomozás során minden kiderül majd. 

– Ön Vona Gábor kabinetvezetőjeként kezdte jobbikos pályafutását. Elképzelhetőnek tartott volna hasonló magatartást a jelenlegi helyzetben az akkori pártvezetéstől? 

– Nem, de Jakab Péter nem Vona Gábor.

Fotó: Magyar Nemzet - Havran Zoltán

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!