2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 08:00

Belföld

Szijjártó: Viták politikai téren vannak Amerikával

A Déli Áramlat gazvezetékről, az orosz–magyar kereskedelem fellendítéséről is tárgyalt Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal telefonon, erről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügyi bizottsági meghallgatásán. A miniszter szerint az Egyesült Államokkal gazdasági és védelmi téren kiváló Magyarország kapcsolata.

Szijjártó Péter első bizottsági meghallgatásán az év első kilenc hónapjának külügyi munkáját értékelte. A tárcavezető szerint az export kedvezően alakult, összesen 7 százalékkal nőtt, az unióba irányuló kivitel 9 százalékkal, az EU-n kívülre irányuló export pedig 1 százalékkal emelkedett.

A szocialisták elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy Orbán Viktor miről beszélt a napokban Putyinnal, és hogy miért nem tudott arról, hogy az oroszok a Déli Áramlatot mégsem építik meg. „Önt vagy nagyon félrevezették, hogyha nem tudott erről a döntésről, vagy, bocsánat, ezt kell mondanom, ön nem mond igazat, amikor azt mondja a sajtóban, hogy nem tudott erről a döntésről” – jelentette ki a meghallgatáson Mesterházy Attila szocialista képviselő.

Szijjártó szerint valóban nem tudtak arról, hogy a Déli Áramlat gázvezetéket az oroszok mégsem akarják megépíteni. De nemcsak Magyarország, hanem Ausztria és Szerbia sem tudott róla.

Mint közölte, Orbán Viktorral arról beszélt Putyin telefonon, hogy a csökkenő kétoldalú kereskedelmi forgalom miatt újra kell dinamizálni az együttműködést. „Kitért arra, hogy Törökországgal energetikai területen az eddiginél szorosabb együttműködés várható, ezt is lehetett látni a hírekből. Ezért mondom azt, hogy nekünk rossz hír, hogy az Oroszországból érkező gáz nem rajtunk keresztül, a mi érintésünkkel kerül Európába” – mondta Szijjártó.

Az Együtt színeiben politizáló, az Országgyűlésben függetlenként helyet foglaló Szelényi Zsuzsa a kormány keleti nyitási politikáját kritizálta. A tárcavezető szerint azonban kormány csupán Magyarország érdekeit nézi. „Keményen ki kell állnunk a saját érdekeinkért. Nem oroszbarát, Amerika-barát meg nem tudom, milyen barát politikát kell folytatnunk, hanem amikor külpolitikát folytatunk, akkor a magyar érdeket kell nézni” – fogalmazott.

A Jobbik attól óvta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy Magyarország újból függővé váljon bármelyik nagyhatalomtól. „Ebben a helyzetben kell Magyarországnak megtalálnia azt a lehetőséget, hogy Kelet és Nyugat ütközőpontján ne frontvonal legyen, hanem híd, és a találkozásnak a helyszíne. Úgyhogy a keleti nyitás politikája nem bukott meg; ami megbukott, az az egyoldalúságok politikája, legyen akár keleti, akár nyugati egyoldalúság” – mondta Vona Gábor pártelnök.

Szijjártó Péter szerint Magyarországnak gazdasági-kereskedelmi és védelmi téren kiváló az együttműködése az Egyesült Államokkal. Viták politikai téren vannak velük. „A politikai együttműködést viszont számos nyitott kérdés terheli, ebben önöknek teljesen igazuk van, ezt soha nem rejtettem véka alá, mindig ezt mondtam. És azt is el tudom önöknek mondani, hogy egyetértek, ha azt mondják, hogy Magyarországnak elemi érdeke lenne ezeket a konfliktusokat, ezeket a nyitott kérdéseket a lehető leghamarabb lezárni” – közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter az ülésen beszélt arról is, hogy eddig hatvan misszióvezetőt cseréltek le, jövő szeptemberig még tizennégyet terveznek. A minisztériumból nyolcvannyolc dolgozót bocsátottak el, és további negyvenkét jogviszony megszüntetése van folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Tiszteletben fogja tartani Ukrajna a kárpátaljai magyarok jogait, hogy csatlakozhasson az Unióhoz?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!