2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Szijjártó: Új megállapodás kell az EU és Törökország között

Mindaddig, amíg nem jön létre új megállapodás az Európai Uniós (EU) és Törökország között a migrációs folyamatok feltartóztatására, addig nem lehet arra számítani, hogy Törökország meggátolná a bevándorlók áradatát az unió külső határának irányába - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten, miután török kollégájával egyeztetett.

  • Szijjártó: Új megállapodás kell az EU és Törökország között

A politikus kiemelte: két fontos kérdésről beszéltek Mevlüt Cavusogluval, a migrációról és az energiaellátásról.

Emlékeztetett: szerdán Moszkvában fontos megállapodásokat sikerült megkötni.

Déli irányból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül 2021 végétől reális, hogy nagy mennyiségű gázt vásárolhat Magyarország - mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a migrációs nyomás növekszik Törökország irányába, mintegy másfél millió olyan szíriai belső menekültről tudni, akik megindulhatnak Törökország felé.

Ugyanakkor a török külügyminiszter tájékoztatása szerint Pakisztán és Afganisztán irányából is egyre erőteljesebb a migrációs nyomás - fűzte hozzá.

Megjegyezte: Törökország tavaly 455 ezer migránst állított meg.

A külügyminiszter hangsúlyozta: mindaddig, amíg Brüsszelben nem veszik komolyan a török kéréseket, aggodalmakat, igényeket, nem lehet arra számítani, hogy csökkenne a nyomás a görög-török határon.

"Ki tudja, hogy a görögök meddig tudják tartani" a határt? - vetette fel.

Kiemelte: ez azért fontos és veti fel Brüsszel felelősségét, mert mostantól kezdve a bevándorlásnak nemcsak biztonsági és kulturális kockázata van, hanem nagyon súlyos egészségügyi kockázata is, hiszen "a kontrollálatlan, tömeges migrációs folyamatok rendkívüli veszélyt jelentenek manapság", amikor minden intézkedés azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebb kontaktus legyen az emberek között, minél kevesebb tömegjelenség legyen.

Ehhez képest a tömeges, illegális, kontrollálatlan migrációs hullámok pont az ellenkező irányba mutatnak, és komoly egészségügyi kockázatokat jelenthetnek - vélekedett.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy van vita van az EU és Törökország között arról, hogy hatmilliárd eurót ígért az unió Ankarának, és eltérnek az álláspontok, hogy ebből mennyit fizetett ki.

Az biztos, hogy nem hatmilliárdot. Itt lenne az ideje, hogy Brüsszel végre a realitás talaján tárgyaljon Törökországgal, jó lenne, ha nemcsak a saját igazát hajtogatná, hanem a valóság alapján olyan megállapodást kötne Törökországgal, amellyel végre rendezik ezt a kérdést - mondta.

Arra is kitért, hogy egy magyar vállalat nyolc tonna olyan textilalapanyagot rendelt Törökországból, amelyből szájmaszkokat lehet gyártani.

A török külügyminiszter most megígérte, hogy erre megadják az exportengedélyt, így még a héten be tudják hozni Magyarországra - közölte. Hozzátette: ez mindenképpen jó hír, hiszen a koronavírus elleni védekezésben a védőfelszerelések fontosak, és jól látszik, hogy egy ilyen időszakban az ellátás belőlük az egész világon kihívást jelent.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy jelenleg 4500 magyar állampolgár regisztrált külföldön konzuli védelemre, de náluk nyilván többen vannak az ország határain kívül.

A miniszter arra kért minden külföldön tartózkodó magyart, aki haza szeretne jönni, jelentkezzen a külképviseleteken.

Olyan mértékű légiközlekedés-korlátozások lépnek életbe, amelyek könnyen ellehetetleníthetik vagy rendkívül megnehezíthetik a hazatérést - hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter közölte: jelenleg 12 országban 112 magyar állampolgár áll karanténintézkedés alatt, ez a szám azért ugrott meg, mert Ausztria gyakorlatilag teljesen lezárta Tirol tartományt, az országban 86 magyar állampolgár van karanténban.

A 112 magyarból négynek volt pozitív a koronavírus-tesztje - tette hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!