2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Szijjártó: Szlovákia nemcsak szomszédos, de szövetséges ország is

Hír TV

2019. február 25., hétfő 13:57, frissítve: hétfő 15:50

Magyarország és Szlovákia szomszédos és szövetséges országok – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter miután szlovák kollégájával találkozott. Miroslav Lajcák emlékeztetett: országa sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját, és szerinte, a jelenlegi légkör nem alkalmas arra, hogy racionális vitát lehessen folytatni a bevándorlásról országában.

Szlovák kollégáját fogadta hivatalában a külgazdasági és külügyminiszter. Miroslav Lajcák elmondta: büszkeséggel tölti el, hogy a jelenlegi magyar és szlovák kormány soha nem látott jó viszonyt tudott kialakítani.

„Nincs olyan téma, amelyről ne tudnának tárgyalni. Ez a dinamikus párbeszéd előnyére válik az állampolgároknak és a gazdasági együttműködésnek is. A jó kapcsolat lehetővé teszi, hogy tudjunk foglalkozni a problémákkal és az uniós ügyekkel” – hangsúlyozta a szlovák külügyminiszter.

A két ország kapcsolatát szövetségnek nevezte Szijjártó Péter, aki leszögezte: a dinamikusan fejlődő magyar–szlovák viszony előnyös a felvidéki magyaroknak és a Magyarországon élő szlovákoknak is. A tárcavezető megköszönte a szlovák parlamentnek, amiért nyilatkozatban állt ki Magyarország és Lengyelország mellett a brüsszeli eljárásokban.

„Továbbra is erős az együttműködés Szlovákia és Magyarország között az Európai Unió jövőjét érintő legfontosabb kérdések vonatkozásában. Mind Szlovákia, mind Magyarország határozottan kiállt az illegális migrációval szemben, és továbbra is határozottan kiállunk a kötelező betelepítési kvóták bevezetésével szemben” – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter leszögezte: Magyarországnak nyílt vitája van Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, amely nem új keletű kérdés. A tárcavezető hozzátette: Juncker végrehajtja a Soros-tervet a migráció vonatkozásában, az általa vezetett bizottság pedig mindent megtett az elmúlt időben a kvóták bevezetése érdekében.