2021. január 17.,
vasárnap, Antal, Antónia napja

Szijjártó Péter: Nagyon jó hír érkezett Brüsszelből

2020. március 24., kedd 15:13

Megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával - jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez nemcsak uniós, hanem magyar siker is, mivel Várhelyi Olivér tölti be az uniós bihztosi bővítési tisztséget, ráadásul hazánk hosszú évek óta folyamatosan kiállt az EU nyugat-balkáni bővítése mellett.

 

Szijjártó Péter elmondta, hogy az általános ügyek tanácsán az a döntés született, hogy egyetértés van a tagországok között abban, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalást Albániával és Észak-Macedóniában.

Ebből a sikerből alaposan kivettük, mi magyarok is részünket. Hosszú évek óta nyújtunk konkrét segítséget a nyugat-balkáni országoknak – tette hozzá. Várhelyi Olivér terjesztette elő azt a bővítési módszert, amit el is fogadott az általános ügyek tanácsa

– mondta Szijjártó. 

A tárgyalási fejezeteket témakörönként nyitnak majd meg, ez pedig felgyorsíthatja a folyamatot. Mindkét ország készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. A mostani nehéz körülmények között egy sikerre van szüksége az uniónak – mondta a miniszter. Szijjártó emlékeztetett arra is, hogy a Nyugat-Balkánon már több nagyhatalom megjelent, és most végre lépett a közösség. A nyugat-balkáni integráció révén a térségbeli migrációt is meg lehet állítani. Fontos, hogy sem a szerb, sem a montenegrói uniós csatlakozási folyamat se lassuljon le

- mondta a miniszter.

Így kaphatnak segítséget a vállalatok

Szijjártó Péter a koronavírus gazdasági hatásáról azt mondta, hogy olyan rendelettervezet készül a minisztériumban, ami kihasználja majd azt az uniós lehetőséget, ami gyengébb szabályokat engedélyez a cégek állami támogatása esetében. A vállalatoknak olyan támogatásokat kell adni, ami további beruházásra ösztönzi őket

- tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben meghozott döntéseken életek múltak, és így lesz a jövőben is. Éppen ezért fontos, hogy a kormány a lehető leggyorsabban tudjon dönteni, és ezért van szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására.

Origo

Horvát EU-ügyi államtitkár: az EU megállapodásra jutott a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Albániával és Észak-Macedóniával

Az Európai Unió európai ügyekkel foglalkozó tanácsa politikai megállapodásra jutott arról, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával - közölte Andreja Metelko Zgombic horvát európai ügyekért felelős államtitkár online sajtótájékoztatóján kedden.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország illetékes államtitkárának tájékoztatása szerint az  uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei videokonferencia keretében tartott ülésükön nagyon erős politikai üzenetet küldtek a két ország mellett a nyugat-balkáni régió minden országának az uniós tagság érdekében kifejtett erőfeszítések sikere érdekében.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a sajtótájékoztatón jelentősnek nevezte, hogy még a koronavírus-járvány okozta különösen nehéz helyzet ellenére is fontos stratégiai döntések meghozatalára képes az Európai Unió. Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások mihamarabb megkezdődhetnek a két érintett országgal.

Az Európai Unió októberi csúcsértekezletén francia javaslatra  elutasította a csatlakozási tárgyalások  megindítását Észak-Macedóniával és Albániával.

MTI