2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Szijjártó Péter: Ismét napirendre vehetik a migránskvótát

Magyar Nemzet

2019. július 16., kedd 09:12

– Látható, hogy a Földközi-tengeren nemzetközileg szervezett, politikai eszközökkel támogatott embercsempészet zajlik. Világossá vált, hogy Brüsszel és egyes nyugat-európai uniós tagállamok célja és érdeke nem más, mint hogy minél több bevándorló jöjjön Európába, a migrációt szervező erők ismét támadásba lendültek, az ezt támogató európai uniós tagállamok pedig nyíltan az embercsempészek oldalára álltak – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter rámutatott: a migráció szempontjából Európa számára két megoldás lehetséges. – Vagy az embercsempészek oldalára helyezkedik, vagy pedig Matteo Salvini olasz belügyminiszternek a magyar véleménnyel is egybehangzó álláspontjára, amely azt szorgalmazza, hogy Európába csak legálisan lehessen belépni – közölte a tárcavezető.

Szavai szerint az embercsempészet és a hasonló tevékenységet folytató civil szervezetek támogatása azt váltja ki, hogy újabb migrációs hullámok indulnak Európa irányába, ez a politika ugyanis bátorítja az embereket, hogy fizessenek a csempészeknek, szálljanak hajókra, hiszen egy civil embercsempészhajó úgyis kimenti és az olasz vagy a máltai kikötőkbe szállítja őket. Hozzátette: egy újabb bevándorlási hullám jó ürügy lesz arra, hogy a korábbi támogatók újra érveljenek a migránsok tagországok között, kvóták alapján történő kötelező elosztási mechanizmusa mellett. – A magyar emberek e tekintetben világos álláspontot foglaltak el: Magyarország semmilyen kvótajavaslatot nem támogat, semmilyen kvótát nem alkalmaz sem most, sem a jövőben – szögezte le Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet