2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Szijjártó Péter: A legjobb feltételek adottak a magyar gazdaság talpra állásához

A világjárvány utáni világgazdasági versenyben helyt kell állni a magyar vállalatoknak, amihez a versenyképességi program nyújt segítséget – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a program támogatói okiratának átadóján úgy fogalmazott: a kormány feladata, hogy a legjobb feltételeket adja meg ahhoz, hogy a magyar gazdaság helytálljon az új versenyhelyzetben. A tárcavezető hozzátette: eddig 678 vállalat jelentkezett a támogatásra, akik összesen több mint 320 milliárd forintnyi beruházást vállalnak.

  • Szijjártó Péter: A legjobb feltételek adottak a magyar gazdaság talpra állásához

Szijjártó: az új körülményekre kell reflektálnia az Információs Hivatalban dolgozók képzésének

Mindig az új körülményekre kell reflektálnia az Információs Hivatalban (IH) dolgozók képzésének, így azon folyamatosan változtatni kell - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az IH új képzési központjának átadóján.

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott hangfelvételen azt mondta: a koronavírus-járvány következményeit még nem lehet pontosan látni, de az biztos, hogy semmi sem lesz olyan, mint előtte: új politikai világrend jön létre és új világgazdasági verseny indul, ami megnöveli a polgári hírszerzés jelentőségét és átalakítja annak feladatait.

Látható, hogy erősödni fog a világgazdasági verseny és a beruházásokért folytatott vetélkedés az országok között, az erősorrendet pedig nagy mértékben befolyásolja majd, hogy melyik ország milyen mértékben tudja megvédeni a munkahelyeket és hány új munkahelyet tud létrehozni - vélekedett.

A mindennapi élet változásai közül a miniszter szerint az egyik legfeltűnőbb, hogy a digitalizáció és a járvány okozta kényszer miatt a személyes találkozások szerepét egyre inkább átveszik az online kapcsolatteremtési formák. Emiatt jelentősen nő a kibertámadások veszélye. Ezért a kiberbiztonság jelentősége még soha nem volt olyan fontos, mint lesz a következő években lesz - mondta.

Hangsúlyozta: a kibertámadások megelőzésére, a támadási szándékok felderítésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az elkövetkezendő időszakban.

Hozzátette: a magyarok nemzeti érdeke, hogy a NATO erősödjön, ennek eléréséhez folyamatosan növelik a magyar hozzájárulást.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a következő időszakban azok az országok erősödnek meg, amelyek hatékonyan érvényesítik nemzeti érdekeiket, Magyarországnak emiatt mindent a saját szempontjából kell néznie.

El kell fogadni, hogy minden nemzet máshonnan nézi a világot, ez azonban nem jelenthet ellenségeskedést és az együttműködés ellehetetlenítését - emelte ki.

A miniszter szerint világos: egyetlen ország sem engedheti meg, hogy a békeidőben kevésbé fontosnak tűnő stratégiai ágazatok ilyen mértékben kitettek legyenek "külső szereplőnek".

Ezért ezekben az ágazatokban ki kell építeni a saját kapacitást, Magyarországon a kormány például elkezdte kialakítani az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök gyártását - mondta Szijjártó Péter.

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!