2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Szijjártó: Magyar cégek százmillió dolláros beruházásokat hajtanak végre Laoszban az új megállapodás értelmében

Magyarország és Laosz megállapodott abban, hogy újabb kötött segélyhitellel indít programot, amelynek értelmében magyar cégek 100 millió dollárért beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vientiánban tartott sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszterrel.

  • Szijjártó: Magyar cégek százmillió dolláros beruházásokat hajtanak végre Laoszban az új megállapodás értelmében

A tárcavezető kétoldalú tárgyalásokat folytatott a laoszi fővárosban, tárgyalt Sziszulit Thonglun miniszterelnökkel is.

A külügyminiszteri sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az új programban a beruházások három területen folynak: magyar cégek kórházakat fognak építeni, fejleszteni fogják a laoszi nemzeti statisztikai rendszert, és digitalizálni fogják a postai szolgáltatásokat. Mivel Laosz komoly vízgazdálkodási kihívásokkal küzd, ezért Magyarország ezen a területen is támogatást nyújt, bekapcsolódik az árvizekkel leginkább sújtott tartomány árvízvédelmi szakembereinek képzésébe.

A két ország külügyminisztere négy év alatt már tizedszer találkozott egymással, ami Szijjártó Péter szerint világosan mutatja, hogy Magyarország milyen fontosságot tulajdonít az együttműködésnek Laosszal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy magyar cégek az elmúlt években nagyon fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és elektronikus közigazgatás fejlesztésében, és jelenleg 160 millió dollár értékű beruházást hajtanak végre az országban: 35 millió dollárért építenek állattenyésztő telepeket, 100 millió dollárért modernizálják a főváros szennyvízhálózatát, és 25 millió dollárért fejlesztik jelenleg a laoszi népességnyilvántartó rendszert.

A cél az, hogy minél több magyar vállalat jusson piaci lehetőségekhez Laoszban, aminek három feltétele van. A pénzügyi feltétel adott, az Eximbank finanszírozza a magyar cégek beruházásait Laoszban. A jogi feltétel is adott lesz, miután megállapodás született a beruházásvédelmi tárgyalások megindításáról.

"A harmadik feltétel pedig mától lesz adott, hiszen a mai napon megnyitjuk Magyarország konzuli képviseletét Vientiánban, tehát személyes jelenléte lesz Magyarországnak itt, Laoszban" - mondta Szijjártó Péter.

Fontos kapocs a két ország között a kétoldalú ösztöndíj-megállapodás, amelynek értelmében évente száz laoszi hallgató tanulhat Magyarországon. Megállapodtak pénteken abban, hogy Magyarország agrár- és környezetvédelmi szakon is várja a laoszi hallgatókat - fűzte hozzá.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!