2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Salvini: Azt állítják bíróság elé, aki betartotta a törvényeket

Azt állítják bíróság elé, aki tiszteletben tartotta a törvényeket - jelentette ki Matteo Salvini. A volt olasz belügyminisztert a szicíliai Palermóban azzal kapcsolatban hallgatták meg újra, hogy 2019 augusztusában nem engedte kikötni a 163 bevándorlót szállító Open Arms nevű migránsmentő hajót. Salvini lemondott parlamenti mentelmi jogáról, hogy tisztázza magát a bíróságon. A tárgyaláson a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott civil szervezetek népes ügyvédcsapattal vettek részt, hogy Salvinit elítéltessék. Salvininek legközelebb március 20-án kell megjelennie a bíróság előtt.

  • Salvini: Azt állítják bíróság elé, aki betartotta a törvényeket

Szijjártó: Egész Európa köszönettel tartozna Salvininek

"Ma ismét bíróság elé citálják Matteo Salvini korábbi olasz belügyminisztert, a Liga vezetőjét. Az ok: Salvini 2019-ben nem engedett automatikusan kikötni egy 163 illegális migránst szállító (értsd: embercsempész) hajót. Vagyis megvédte hazáját, megvédte Európát. Ezek után bíróság elé állítják. Hát normális dolog ez?" - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szombaton.

"Egész Európa köszönettel tartozna neki, amiért gátat akart szabni az európai határok megsértésének és az európai szabályok semmibe vételének. Grazie Matteo!" - tette hozzá.

Ma ismét bíróság elé citálják Matteo Salvini korábbi olasz belügyminisztert, a Lega vezetőjét. Az ok: Salvini 2019-ben...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. január 8., péntek

Megkezdődött Matteo Salvini és az Open Arms civilszervezet bírósági küzdelme 

Az európai határok védelmezői helyett az embercsempészek bíróság elé állítását szorgalmazta Matteo Salvini volt belügyminiszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet az Open Arms civilhajó ügyében ellene indított előzetes bírósági eljárás első ülése után tartott a szicíliai Palermóban szombaton. 

A bíróság bejelentése szerint az előzetes eljárás január 14-én dokumentációk, többek között a navigációs napló vizsgálatával folytatódik, majd a március 20-ra kitűzött ülésen ismét meghallgatják a feleket.

Matteo Salvini a palermói börtön bírósági bunkerterme előtt rögtönzött sajtótájékoztatóján "egyszerűnek" nevezte az Open Arms civilhajó miatti eljárás összefoglalását.

"Adott egy spanyol hajó, amely líbiai és máltai vizeken migránsokat vesz a fedélzetére, majd nemet mond Máltának, nemet mond Spanyolországnak, és elutasítja, hogy a migránsokat egy spanyol katonai hajó szállítsa biztonságos kikötőbe. Ezek után azt állítják bíróság elé, aki tiszteletben tartotta a törvényeket, megvédte Európa és országa határait és biztonságát, valamint életeket mentett meg (..), és nem az embercsempészeket helyezik vád alá" - jelentette ki.

Megjegyezte, hogy a civilhajóval végül olasz partokra érkezett, több mint száz fős illegális migránscsoport közel felének teljesen nyoma veszett, ketten pedig börtönbe kerültek. "Ezeket az embereket ejtettem volna én túszul a vád szerint" - hangoztatta hozzátéve, hogy minisztersége alatt egyetlen migráns sem halt vagy sebesült meg a jelenlegi olasz kormány alatt érkezett migránshajókon érkezettekkel ellentétben.

Az első bírósági ülésen Francesco Lo Voi ügyész többek között "túszejtéssel" vádolta a volt belügyminisztert. Hét, többségében nigériai bevándorló, közöttük egy kiskorú nyújtott be polgári keresetet a volt belügyminiszterrel szemben, valamint az Open Arms hajó kapitánya Marc Reig Creus, akivel szemben Olaszországban eljárás folyik fizikai agresszió, valamint illegális bevándorlás elősegítése címén. A Pro Activa Open Arms és további tíz olasz civilszervezet szintén ügyvédcsapattal képviseltette magát. A Pro Activa Open Arms közösségi oldalán azt írta, "igazságot akarnak a Salvini és Európa képviselte migrációs politikával szemben".

Matteo Salvini védelme nyolc pontban sorolta fel az ügy vitás kérdéseit hangoztatva, hogy az Open Arms egyetlen országgal sem egyeztette a migránsok érkezését, a nemzetközi tengeri szabályok értelmében az első biztonságos kikötőt nem Olaszország képviselte, a spanyol hajó engedély nélkül lépett olasz vizekre. Dokumentációval támasztotta alá, hogy Salvini a Conte-kormánnyal egyeztetve döntött a hajó feltartóztatásáról, miközben az Open Arms szerint Salvini önkényesen határozott.

Salvini védőügyvédje kijelentette, arra a kérdésre kell választ adni, hogy a civilhajó miért sodorta veszélybe a bevándorlókat azzal, hogy többszörösen nemet mondott más biztonságos kikötőkre, mivel az Open Arms kizárólag olaszországi partokon akarta kiszállítani az embereket.

Több civilszervezet sürgeti a vádemelést Matteo Salvinivel szemben

Az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) és további négy olasz civilszervezet is ügyvédcsapattal képviselteti magát a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szembeni újabb előzetes bírósági eljárásban, amely egy bevándorló-csoport feltartóztatása miatt a szicíliai Palermóban szombat reggel kezdődik. 

Matteo Salvini, a Liga párt vezetője úgy nyilatkozott, emelt fővel megy ismét bíróságra.

"A vádlott általában tagadja tettét, ezzel szemben én büszkén vállalom, hogy életeket mentettem meg, megvédtem a határokat és az olaszok biztonságát" - jelentette ki a volt belügyminiszter.     Hozzátette, hogy tizenöt-tizenöt év börtönt kockáztat az ellene zajló két eljárásban, de ha újból kormányra kerül, ismét megállítja az illegális bevándorlók érkezését.

Az Open Arms szóvivője Veronica Alfonsi úgy nyilatkozott, a palermói bíróságon az utóbbi évek európai migrációs politikája kerül vád alá, amely "a mentés megtagadásáról, emberek visszafordításáról, a nemzetközi konvenciók megsértéséről" szólt.

A szombat reggel fél tízkor kezdődő előzetes bírósági eljárás azt hivatott eldönteni, megalapozott-e a Matteo Salvinivel szemben kezdeményezett vádemelés. A bíró, Lorenzo Janelli zárt ülést rendelt el, amelyet a palermói Ucciardone börtön bunkertermében tartanak.

Az ügyész, Francesco Lo Voi szerint a volt belügyminiszter "túszul ejtette" a feltartóztatott migránsokat, visszaélt hivatali hatalmával és nem teljesítette intézményes kötelességét, amikor hét nap elteltével nem jelölt ki biztonságos kikötőt a bevándorló-csoportnak.  

Matteo Salvinit védőügyvédje, Giulia Bongiorno kíséri. Kártérítési követelést öt bevándorló nyújtott be, akik jelenleg Németországban tartózkodnak, valamint polgári jogi igényt nyújtott be a volt belügyminiszterrel szemben az Open Arms spanyol civilszervezet, valamint az olasz Legambiente, az Accoglie Rete, a Save Human és az Arci is, amelyeket mind népes ügyvédcsoport képvisel.  

Az ügy az Open Arms hajóját érinti, amelyet 2019 augusztusában Matteo Salvini nem engedett automatikusan kikötni a dél-olaszországi partokon 163 bevándorlóval a fedélzetén.

A civilhajó huszonegy napig várakozott Lampedusa szigetével szemben. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kíséret nélküli kiskorúak és a betegek azonnal partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a nem kormányzati szervezet elnöke, Riccardo Gatti elutasította.

A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra: az engedélyt a szicíliai Agrigento ügyésze Luigi Patronaggio adta ki, miután Rómában már kormányválság zajlott, ami a Liga és a másik akkori kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) közötti töréshez vezetett.

A szicíliai ügyészség vádemelési kérelmet kezdeményezett a volt belügyminiszter ellen, Salvini szenátusi mentelmi jogát a felsőház tavaly május 26-án vonta meg. Az előzetes eljárás eredetileg decemberben kezdődött volna, de a járványhelyzet és a szintén Matteo Salvinivel szemben zajló Gregoretti-ügy ülései miatt mostanáig elhalasztották.

Az Open Arms és a Gregoretti névvel ismert eljárások között több különbség is van: a Gregoretti olasz katonai hajó esetében, amelyet szintén 2019 nyarán öt napig tartóztattak fel, maga az illetékes cataniai ügyészség sem tartja megalapozottnak a Matteo Salvinivel szembeni bírósági eljárást, azt hangoztatva, hogy belügyminiszterként a kormány migrációs politikáját követte.

Az Open Arms hajója jelenleg is egy szicíliai kikötőben áll karantén alatt, miután január 4-én 265 migránst tett partra.

2019-ben közel 12 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, tavaly valamivel több mint 34 ezer.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!