2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Szijjártó: Az ENSZ migráció csomagja az eddigi legveszélyesebb dokumentum

Új csata kezdődik Brüsszelben, de a kormány ezt a csatát is meg fogja vívni – monda napirend előtti felszólalásában a külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: az ENSZ migráció csomagja az eddigi legveszélyesebb dokumentum, amelynek Magyarország egyetlenegy pontját sem hajtja végre. Az ellenzék szerint a magyar kormány valójában migrációpárti, mert több tízezer migránst engedett be az országba a letelepedési kötvényprogram révén. A felszólalásokban a Fidesz néppárti felfüggesztéséről is szó esett.

  • Szijjártó: Az ENSZ migráció csomagja az eddigi legveszélyesebb dokumentum

Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy Brüsszelben titkos tervek készülnek annak érdekében, hogy az ENSZ migrációs csomagját minden uniós tagállamra nézve kötelezővé tegyék. „Ez az eddigi legveszélyesebb dokumentum, ami a migráció ügyében az utóbbi időben született” – mondta a külügyminiszter, hozzátéve: globálisan is legalizálni akarják a migrációt, valamint alapvető emberei joggá akarják azt tenni. Szijjártó Péter emlékeztetett: kilenc EU-tagállam nem szavazta meg a migrációs paktumot, „altattak minket, hogy nem lesz jogilag kötelező, most pedig arra készülnek, hogy mégis olyan jogi értelmezést fonjanak köré, amely kötelezővé teszi” – mondta.

„Új csata kezdődik Brüsszelben, de a kormány ezt a csatát is meg fogja vívni” – mondta a miniszter, hozzátéve: „Magyarország a migrációs csomag egyetlenegy pontját sem hajtja végre”.

Zsigmond Barna Pál, fideszes képviselő a világ legveszélyesebb csomagjának nevezte az ENSZ migráció paktumát, amit szerinte az emberek háta mögött akarnak kötelezővé tenni.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője szerint Szijjártó Péter összeesküvés-elméletet vázolt felszólalásában. Egyetért azzal, hogy a migráció egy fontos ügy, ami ellen küzdeni kell. Szerinte a kormány csak szavakban és nem tettekben harcol a migráció ellen. „A magyar kormány politikája veszélyes, nem a migráció”. Emlékeztetett, hogy a KSH adatai szerint 86 ezer migráns érkezett, főként a kormány letelepedési kötvény-programjának részeként, „ezért a kormány a bevándorlást támogatja”. A jobbikos politikus szerint visszás, hogy a Fidesz győzelemként értékelte néppárti felfüggesztését. Úgy látja, hogy a felfüggesztés „bűzlik a háttéralkutól”. Gyöngyösi szerint a Fidesznek még a szövetségesei is hátat fordítanak, így pedig nem tudják a magyar emberek érdekeit védeni. „A migrációt arra használják, hogy saját hatalmukat bebetonozzák” – mondta.

Orbán Balázs, államtitkár szerint Gyöngyösi Márton felszólalásával a Magyarország jogállamiságáról jelentést készítő Judith Sargentini mellé zárkózott fel. „Összenő, ami összetartozik” – mondta, hozzátéve: Tordai Bencét és az ellenzéket az zavarja, hogy a magyar kormány kitart álláspontja mellett.

Hiller István, az MSZP képviselője arról beszélt, hogy az Európai Unió nem ellenség, mert Magyarország a közösség része. Éppen ezért felszólítja a kormányt, hogy ne az EU-tól akarja megvédeni az országot, hanem a magyar érdekeket képviselje a diplomácia eszközeivel. „A kormány irányt tévesztett, mert a szövetségest ellenségnek látja, emellett pedig Keleten keres szövetségest.” Hiller István leszögezte, hogy az MSZP nem bontaná le a kerítést, amíg a magyar emberek félelemben élnek, de „minden olyan kampányt elítélünk, ami félelmet kelt”.

Arató Gergely, a DK politikusa emlékeztetett: az ENSZ migrációs csomagjának hetedik pontja kimondja, hogy a paktum jogilag nem kötelező. Szerinte Magyarország ellen azért indítanak folyamatosan eljárásokat, mert a kormány nem tiszteli a magyar emberek jogait. „Önök hazudnak, hazudnak, hazudnak” – mondta, hozzátéve: a magyar kormány nemcsak az Európai Néppárt, hanem az Európai Unió elhagyására is készül.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára az unós tagság nem kérdés, „Magyarország az unióban akar maradni”. Hangsúlyozta, hogy a magyar kabinet „nem a szőnyeg alatt kúszó diplomáciát folytat, hanem beleáll a konfliktusokba”. Hozzátette: a magyar kormány a nemzetállamok megerősítésében látja a megoldást az uniós problémákra, így a migrációs válságra is.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke szerint a magyar kormány bevándorláspárti, mivel tízezer szám telepített be migránsokat Magyarországra a letelepedési kötvényprogram révén. A zöldpárti politikus elismerte, hogy sorskérdés a migráció megállítása, és a határok védelme. Szerinte azonban az európai válasz csak a tünetek kezelésére alkalmas és csak globálisan lehet hatékonyan fellépni a migrációval szemben.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője szerint a kormány nagy bajban van, mert „a migrációt ismét elő kellett húzni”. Szerinte Szijjártó Péter összeesküvés-elméletet vizionált az ENSZ migrációs paktumával kapcsolatban. Úgy látja, a Fidesz nemcsak Európában maradt egyedül azzal, hogy felfüggesztették néppárti tagságát, hanem Magyarországon is egyedül van az egységes ellenzékkel szemben. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány közpénzből folytat propagandát. Arról is beszélt, hogy a Fidesz a rombolók pártja, amely saját országát és polgárait gyengíti.

Dömötör Csaba válaszában rámutatott: visszás, hogy egy olyan párt képviselője beszél rombolásról, amely annak a MSZP-nek a segítségével jutott be a parlamentbe, amely a gazdaság lerombolásában játszott kulcsszerepet, illetve amely morálisan leépítette az országot. Hangsúlyozta: van még hová fejlődni, de az ország jelenleg gyarapodó időszakát éli. Dömötör Csaba szerint az ellenzék minden olyan kezdeményezéshez csatlakozik, ami az európai emberek biztonságát gyengíti. Az államtitkár rámutatott, hogy a migráció nemcsak a kontinenst, de az Európai Néppártot is megosztja. „A Fidesznek azonban a pártfegyelemnél fontosabb a keresztény értékek védelme” – mondta. Hozzátette: a magyar kormány az európai jobboldal megújulását szeretné.

Korózs Lajos, MSZP-s képviselő felszólalásában a többi között számon kérte a kormányon a stadionépítéseket a szociális bérlakásprogramot és az alacsony béreket. A szocialista képviselő emellett a kabinet családbarát intézkedéscsomagját és annak kibővítését is kifogásolta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszában kifejtette: a magyar emberek világosan kifejezték, hogy nem kérnek az MSZP politikájából. Hozzátette: a szocialisták ígéretekben és megszorításokban verhetetlenek. Az államtitkár emlékeztette Korózs Lajost, hogy a Fidesz-kormánynak kellett mindig eljönnie ahhoz, hogy a minimálbér összege jelentősen emelkedjen.

Demeter Márta, az LMP másik társelnöke szerint a Fidesz és a Néppárt vitája a magyar emberek szemében lényegtelen, „mindkét fél inkompetens” – mondta, „mert a Fidesz képtelen a magyar emberek érdekeit képviselni, a Néppárt pedig két nagy válság – a 2008-as gazdasági, valamint a 2015-ös migrációs – kezelésére is képtelen volt”. Úgy látja, hogy a kormány a magyar emberek kárára a multikat szolgálja ki, a dolgozói béreket pedig tudatosan alacsonyan tartják, „szegénységben tartják a magyar dolgozókat, egy válság pedig csődbe vinné az országot”. Demeter Márta szerint az Orbán-kormány valójában bevándorláspárti, hiszen több tízezer migránst engedett be a letelepedési kötvények révén.

Cseresnyés Péter, államtitkár szerint Demeter Márta olyan kérdéseket tett fel, olyan témákat vetett fel, amikre már korábban számos alkalommal válaszoltak a kormány képviselői. Szerinte az LMP-s képviselő sokszor bebizonyította már kompetenciahiányosságát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

„Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni” - ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!