2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Szeretnék, ha az üldözött keresztények megsegítése ragadós lenne

Hír TV

2018. december 30., vasárnap 13:13, frissítve: vasárnap 14:31

Az üldözött keresztények megsegítése érdekében kötött együttműködési megállapodást az USA és Magyarország – jelentette be Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár. A politikus kiemelte: a közel-keleti keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja, ezért segítségre szorulnak. Magyarország a témában Lengyelországgal is együttműködik, a két ország egy szír–ortodox–keresztény árvaházat támogat majd.

A közel-keleti keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja, ezért segítségre szorul, így fogalmazott Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár. A rászorulók segítségére együttműködési megállapodást kötött Magyarország az USA-val, de a lengyelekkel is együttműködik az államtitkárság: egy szír–ortodox–keresztény árvaházat támogatnak majd közösen, emelte ki a politikus.

 

 

„Szeretnénk, ha ez a példa, a migráció helyben való megelőzése, enyhítése, valamint külön kiemelten az üldözött keresztények megsegítése úgymond ragadós lenne. Minél több ország átvenné ezt a modellt. Ennek már vannak eredményei, sikeres előjelei, ilyenek például az elmúlt héten az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségével megkötött együttműködési megállapodásunk, valamint az a programunk, amit egy múlt heti kormánydöntés fényében jelenthetek be, amit megkezdtünk Lengyelországgal közösen Szíriában, ahol közösen fogunk egy szír–ortodox–keresztény árvaházat támogatni” – közölte Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps programért felelős államtitkár.

Az államtitkárságnak a jövő év elejére is vannak már tervei. „Meg fog alakulni a Hungarian Helps Ügynökség. Ez egy olyan ügynökség, amelyik a magyar támogatási modellt ötvözi a külföldi már működő programokkal, ilyen módon egy olyan támogatáskezelési ügynökséget fog létrehozni, amelyik együtt tud működni például az Egyesült Államok illetve a V4-es partnereink hasonló szervezeteivel” – ismertette Azbej Tristan.

Januártól miniszteri biztos is segíti majd az államtitkárságot, akinek az lesz a feladata, hogy az újonnan létrehozott ügynökség európai kapcsolatit építse.