2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szén-monoxid-mérgezés a VI. kerületi szórakozóhelyen: a hatóságok is mulaszthattak

2017. december 5., kedd 15:10, frissítve: kedd 17:18

A katasztrófavédelem állításával szemben nem volt szén-monoxid-mérő azon a szórakozóhelyen, ahonnan gázmérgezés miatt mentők vittek el öt embert, legalábbis erre utal a mentőszolgálat jelentése. A vészjelzőt elvileg kötelező lenne felszerelni, az érintett bár ennek ellenére jelenleg is üzemel.

„Életeket mentett a szén-monoxid-érzékelő a belvárosban” – ezzel a címmel jelent meg a katasztrófavédelem honlapján a híradás egy múlt heti esetről. A VI. kerületi Control Pub szórakozóhelyről öt embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt, a katasztrófavédelem híradása szerint úgy tűnhet, az, hogy túlélték a mérgezést, a bár vészjelzőjének köszönhető. „Szén-monoxid-szivárgás történt egy szórakozóhelyen Budapest VI. kerületében, a Podmaniczky utcában szombat hajnalban. A szórakozóhelyen heten tartózkodtak, amikor a szén-monoxid-érzékelő jelzett” – szólt a katasztrófavédelem híradása.

A mentős CO-érzékelője jelzett

Csakhogy az érintettek beszámolója árnyalja a képet: ezek szerint valójában súlyos emberi mulasztás történt, csak a kiérkező mentősöknek és a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia. Többen azt állították, hogy a tulajdonosok nem vették észre a gázszivárgást, és amikor több vendég elvesztette az eszméletét, először azt hitték, hogy kábítószer miatt lettek rosszul. A mérges gáz jelenlétét csak kiérkező mentősök vették észre, egyiküknél ugyanis volt szén-monoxid-jelző, amely jelzett – ez arra utal, hogy a bárban, vagy legalábbis az adott helyiségben nem volt működő vészjelző. Az, hogy a helynek nem volt CO-mérője – bár már tízezer forintért beszerezhető egy megbízható vészjelző –, részben a rossz törvényi szabályozásnak is következménye.

 
Cirkókazán szerelése. Szén-monoxiddal telhet meg a szoba, ha eldugul a kémény
 Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet
 

Ezeket az értesüléseket megerősítette az eset egyik sérültje, akit szintén szén-monoxid-mérgezés miatt kellett kórházba szállítani. Ő elküldte a mentőszolgálattól kapott zárójelentést, amelyben az olvasható, hogy a mentőket drogfogyasztás gyanúja miatt hívták ki, amikor két vendég már eszméletlenül feküdt a szórakozóhelyen. A jelentésben szerepel az is, hogy csak akkor vették észre a gázszivárgást, amikor a mentős érzékelője megszólalt.

Három embert hordágyon kellett kivinni

„Két óráig voltunk ott egy ötfős társasággal, háromnegyed tizenkettő körül jöttünk el a barátnőmmel, három másik barátunk ott maradt. Akkor még nem éreztünk semmit, később viszont elkezdett fájni a fejünk, de még nem gyanakodtunk semmi rendkívülire. A többiek még másfél óráig voltak ott, egy órakor az egyik pultos írt a Facebookon, hogy mit vettek be a barátaim, mert nincsenek maguknál. A mentőt a kollégája hívta ki, és mi is odamentünk. Az egyik kiérkező mentős riasztója jelzett, ekkor mindenkit be kellett vinni vizsgálatra, a három barátunkat, akik ott maradtak, hordágyon kellett kivinni. Mi és egy ember, aki utánunk érkezett, enyhébb mérgezéssel szintén kórházba kerültünk” – emlékezett vissza.

Mint mondta, a társaság egy külön helyiségben ült, míg a pultosok az előtérben dolgoztak, valószínűleg ezért nem lettek rosszul. Elmondása szerint rendőrök is kiszálltak, de nem a droggyanú miatt. Másnap délután már ki is nyitották a szórakozóhelyet, annak ellenére hogy a rendőrség is kivonult, és a történtek felvetik a veszélyeztetés vétségének gyanúját. Az, hogy másnap már ismét üzemelt a szórakozóhely, arra utal, hogy nem indult nyomozás.

Más budapesti szórakozóhelyek is veszélyesek lehetnek

A Hír TV-nek nyilatkozó sérült azt mondta, őt a rendőrök arról tájékoztatták, hogy a katasztrófavédelem emberei is kivonultak a helyszínre, hogy megvizsgálják, szabályos volt-e a Control Pub felszerelése. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóosztályát, amelytől a következő tájékoztatást kaptuk:

„A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltói 2017. december 2-án, éjjel 2 órakor bejelentést kaptak arról, hogy a jelzett helyen jelzett a szén-monoxid-mérő, tűzoltói segítésre van szükség. A tűzoltók 2.07-kor a helyszínre érkeztek, ekkor a mentőszolgálat már öt embert vizsgált, később mind az öten szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba kerültek. A tűzoltók a helyszínen azonnali méréseket végeztek, és megállapították, hogy a szórakozóhely légterében szén-monoxid található. A tűzoltói protokollnak megfelelően, a bent tartózkodók biztonsága érdekében kollégáink azonnal elzárták a gázüzemű tüzelő-, fűtőberendezést, majd a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit, akik kizárták a rendszerből a készüléket. A tűzoltók felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a készüléket csak az átvizsgálását és a kémény ellenőrzését követően, akkreditált szerelő engedélyével lehet újból üzembe helyezni.”

 
Tüntető kéményseprők az Országháznál 2017. október 30-án
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Feljelentést a katasztrófavédelem nem tett, további vizsgálatot sem folytat, és bírságot sem szabott ki. Valószínűleg a hatályos jogszabályok alapján a kocsmának nem volt kötelező szén-monoxid-mérőt felszerelnie. A 23/2011. (III. 8.) kormányrendelet csak az ezer főt meghaladó befogadóképességű szórakozóhelyek biztonságossá tételét írja elő, a CO-mérőt és más intézkedéseket elvileg a katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi, és mulasztás esetén bírságol.

A kisebb helyeken, mint a Control Pub, viszont nincsenek ilyen kötelező ellenőrzések – a katasztrófavédelem válasza alapján nem is vizsgálták, volt-e a bárban CO-mérő –, ami igen veszélyes, hiszen egy kisebb, alagsori helyiség jóval hamarabb megtelik a halálos gázzal, mint egy több ezer fős koncertterem. Tekintve, hogy a budapesti kocsmák nagy része pont ilyen kisméretű helyiség, amelyeket javarészt gázzal fűtenek, elmondható, hogy a fővárosi szórakozóhelyek nagy részét szén-monoxid-szemponból szakemberek nem vizsgálják meg rendszeresen, hacsak maga a tulajdonos nem kér fel valakit.

Ez nem azt jelenti viszont, hogy baleset esetén nem terheli felelősség a tulajdonost: ha egy szórakozóhelyen valamilyen hiányosság, például CO-mérő hiánya miatt lesz rosszul vagy hal meg valaki, azzal az üzemeltető megvalósíthatja a veszélyeztetés vétségét, ami egy évig terjedő börtönnel is büntethető.

Enyhített szabályozás, több haláleset

Szakértők szerint a közeljövőben megemelkedhet a szén-monoxid-mérgezések száma, miután a parlament október végén eltörölte a kötelező kéményellenőrzést. Vagyis a családi és társasházak tulajdonosainak jövőre már nem lesz kötelező rendszeresen kéményseprőkkel ellenőriztetni a kémények állapotát, ehelyett minden kéménytulajdonos saját felelőssége lenne, hogy a kéményeit a jövőben kívánja-e ellenőriztetni.

A törvény megszavazása miatt Kéményseprők Országos Szakszervezete a Kossuth térre szervezett tüntetést. A szakszervezet elnöke, Vámos Csaba szerint nemcsak több száz kéményseprő állása került veszélybe, de a balesetek számát is súlyosan növelni fogja. 2016-ban hasonló következményekkel járt, amikor a kötelező ellenőrzések számát kétévente egyre csökkentették. „Az új törvény életbe lépése előtt évente átlagosan nyolc-tíz ember lett szén-monoxid-mérgezés áldozata. Mióta az új törvény van hatályban, ami épp a legveszélyesebb, gáztüzelésű kémények kötelező ellenőrzését a korábbi évi egyről kétévente egy alkalomra ritkította, csak az elmúlt fűtési szezonban huszonnyolc halálos áldozatot követelt a szén-monoxid-mérgezés” – mondta Vámos Csaba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!