2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Szemfényvesztés a nagy téli rezsicsökkentés

Hír TV

2018. március 9., péntek 14:57, frissítve: péntek 17:13

A magasan tartott lakossági földgázáron szerzett állami luxusprofithoz képest alamizsna az egyszeri 12 ezer forintos jóváírás. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő azt mondja: 960 milliárd forint nyeresége lehet az államnak a gázeladásokon, amiből most mindössze 40-et ad vissza az embereknek. Bár Orbán Viktor a választások előtti pénzosztást a rendkívüli hideggel indokolta, a meteorológiai mérések sokkal inkább azt mutatják, hogy 1901 óta ez volt az egyik legenyhébb tél.

„Az elmúlt hetekben rendkívüli hidegeket szenvedtünk el Magyarországon, megnőtt a családok gázfogyasztása, és így megnőtt a rezsiszámla is” – indokolta a kormányfő az egyszeri, 12 ezer forintos rezsi-hozzájárulást. Ám a statisztikák mást mutatnak.

Az összesítések során a 18. legenyhébb tél volt az idei, mondja a meteorológus az 1901, azaz több mint egy évszázada vezetett mérések alapján. Csonka Tamás arról beszélt, a leghidegebb január 2017-ben volt, „a mostani tél ehhez képest jóval enyhébb volt, az utolsó 8-10 nap, illetve február első pár napja volt a szokásosnál jóval hidegebb”.

Míg a miniszterelnök az időjárást érzi a szokottnál fagyosabbnak, a kancelláriaminiszter az árakat mondja alacsonyabbnak a valósnál. „A szocialisták kormányzásuk alatt egyszer sem csökkentették a gáz árát vagy a villamos energia árát. Mi részben csökkentettük egy alkalommal, tartósan 30 százalékkal, ez a hatósági ár érvényesítése. 2010-ben 108 forintról indultunk, 2015-ben már 86-87 forint volt, és ezt tartjuk. Most ebből a 87 forintos köbméterenkénti árból tudunk 12 ezer forintot jóváírni” – fogalmazott Lázár János.

Azt azonban a miniszter már nem részletezi, hogy a gázszámla senkinél sem erről az összegről szól. Ahogy az egyik nézőnk által beküldött számla is mutatja, a kancelláriaminiszter által említett 87 forint a nettó összeg, amire még rájön Európa legmagasabb általános forgalmi adója, 27 százalék. Így pedig a köbméterenkénti összeg már meghaladja a 110 forintot.

Az egyszeri ajándék mintegy 40 milliárd forintjába kerül az államkasszának. Ám a Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint a világpiaci árak esése miatt ennél jóval nagyobb valódi rezsicsökkentésre nyílna lehetőség. Holoda Attila úgy számol: 960 milliárd forint extraprofitja keletkezhetett a magyar államnak a hatóságilag magasan tartott lakossági földgázáron.

„Nagyjából 80-85 ezer forint az érték, amellyel gyakorlatilag megkárosítják a fogyasztókat. A dolog lényege, hogy most csak egy évről beszélünk, miközben most kapunk 12 ezer forintot a kormánytól nagy kegyesen abból a nyolcvan-valahány ezer forintból. Tehát durván 16 százalékát adják ide egy éves rajtunk történő nyerészkedésnek” – fogalmazott a korábbi államtitkár.

2016 januárjában egyébként még a fideszes rezsibiztos, Németh Szilárd is látott lehetőséget egy újabb két számjegyű rezsicsökkentésre.

Bencsik: Meg lesz a helye

Érzékelhető segítség lesz a legszegényebbeknek a miniszterelnök által bejelentett évi 12 ezer forintos gázárjóváírás, véli a Tatai-medence kormánypárti országgyűlési képviselője. Bencsik János – korábbi energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár – a Hír TV kérdésére elmondta: azoknak is jól jön a pénz, akik nem szorulnak rá a havi 1000 forintnak megfelelő összegre.

„Elsősorban itt valóban a gyermekeket nevelő családokra vagy az idős emberekre kell gondolni. Persze azok sem fogják visszautasítani ezt a lehetőséget, akik éppen nem szorulnának rá erre a támogatásra. De biztos, hogy azokban a háztartásokban is meg lesz majd a helye ennek a támogatásnak” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!