2019. április 26.,
péntek, Ervin napja

Szélhámosság, vagy értelmezési kérdés?

Hír TV

2018. november 9., péntek 09:00, frissítve: péntek 09:18

A felsőoktatási törvény szövegének értelmezésén megy a vita a CEU ügyében. Az intézmény rektorhelyettese Magyarország Élőben című műsorunkban azt hangsúlyozta, hogy a New Yorki-i társintézményükkel közös képzésük kimeríti a felsőoktatási törvényben lefektetett kritériumokat.

Enyedi Zsolt szerint anyaországi felsőoktatási képzést követel a jogszabály, "diplomát adó képzést" nem említ. Tegnap a Magyar Idők írt arról, hogy a CEU-val együttműködő amerikai intézmény oklevelet ad, diplomát nem. A magyar Oktatási Hivatal januártól vizsgálja meg, hogy a szakirányú képzés megfelel-e egy felsőoktatási program kritériumainak.

A CEU az egy amerikai egyetem. Egy amerikai jogi státuszú, amerikai akkreditációjú egyetem, amely eddig nem tanított az Egyesült Államokban. Eddig csak Magyarországon tanítottunk. Most a törvény kedvéért indítottunk egy felsőoktatási programot, amely teljes mértékben megfelel a magyar törvény előírásainak. Nem ad fokozatot az, amit a Bard-al együtt teszünk, de azért nem ad, mert nem kell adnia, mert a törvény nem mondja, hogy kéne– mondta el a Hír TV stúdiójában a rektorhelyettes. 

A kormánynak nem kell megmagyaráznia, miért szeretne egyenrangú feltételeket teremteni a Magyarországon működő külföldi egyetemek között - reagált a kormányszóvivő Magyarország Élőben című műsorunkban. Kovács Zoltán megismételte: a CEU-n tudják, hogy van megoldás a jelenlegi helyzetre.

Szerintem ők pontosan tudják a megoldását, segítettünk is neki megtalálni, nem tudjuk, hogy miért nem akarják azt. Mért kell állandóan magyarázni, hogy a Soros Egyetem két változatban létező jogi entitása az a saját belátásuk szerint is egy jogi problémát jelent. Ezt fel kell oldani, és ennek a megoldása szerintem kézzelfogható számukra. Nem nekünk van, nem mi vagyunk lépéskényszerben és nem nekünk kell magyarázni azt, hogy valami nincs rendben itt ezzel a dologgal– állítja a kormányszóvivő.