2021. 10. 19. Kedd Nándor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Századvég-szakértő: A baloldal alkotmányos válsággal fenyeget

Aki a mostani alaptörvény vagy a kormánypártok legitimációját vitatja, az egyúttal a 2012 előtt hatályos jogszabályok érvényességét és hatályosságát is vitatja - jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatban, amely szombaton jelent meg.

A szakértő egyebek között arra reagált, hogy a baloldali miniszterelnök-jelöltek legutóbbi vitájukon megerősítették, győzelmük esetén akár feles többséggel is "kukába dobnák" a hatályos alaptörvényt, mert az "illegitim".

    Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta, hogy az alaptörvény elfogadásához vagy módosításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Kétharmados törvényeket feles törvényekkel felülírni alkotmányellenes, amit egy jogállamban nem szabad hagyni - tette hozzá. "Ha megtörténne a (jogilag) megtörténhetetlen, azzal hazánk a rendszerváltás óta látott legnagyobb alkotmányos válsággal találná szemben magát" - fogalmazott. "Ha a baloldal hatalomra jutna, és alkotmányellenesen alkotmányozna, azzal nemcsak a magyar alkotmányosság jogállami mivoltát tiporná el, hanem az emberek alkotmányba/alaptörvénybe vetett hitét is. (...) Egy ezzel ellentétesen elfogadott alkotmány lényegében érvénytelenné tenné az alaptörvény alapján elfogadott számtalan jogszabályt, így - csak a legfontosabbakat említve - a büntető és polgári törvénykönyvünket, a választójogi törvényt és az összes eljárásjogi kódexünket."

    Az alkotmány elfogadása teljes mértékben megfelelt az azt megelőzően hatályos alkotmány előírásainak - hangoztatta a szakértő, kiemelve azt is, hogy a parlament összetételét ráadásul akkor még nem is a mostani - a baloldal által kritizált - választójogi törvény (Vjt.) alapján határozták meg, hiszen a Fidesz-KDNP-kormány 2010-ben az 1989-es, régi Vjt. alapján kapott kétharmados felhatalmazást, ezzel alkotmányozó többséget szerezve a nemzet házában.

    A Századvég szakértője arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester jogosulatlanul használhatta 2014-ig az egyetemi adjunktusi címet parlamenti vagyonnyilatkozataiban, ugyanis a felsőoktatási törvény kimondja, hogy az egyetemi alkalmazás megszűnésével párhuzamosan megszűnik az érintett munkaköri cím használatának a joga is. Ha általánosságban a végzettségével kapcsolatban egy politikus hazugságspirálba kerül, akkor jár el morális értelemben helyesen, ha vállalja a felelősséget, és őszintén szembenéz a hibáival - tette hozzá ifj. Lomnici Zoltán.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Gyurcsányék adják majd a legerősebb baloldali frakciót

Lázadnak a DK-sok, nem szavaznának jövőre Márki-Zayra. 2021. október 19.

Egy időben legyen a választás és a népszavazás is - ezt javasolja a Volner párt

Ma este élőben, a Csörtében Volner János Mesterházy Attilával folytat vitát. 2021. október 19.

Miniszterelnök-preferenciák: Orbán Viktor 51 százalék, Márki-Zay Péter 41 százalék

A Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert látnák-e szívesebben a miniszterelnöki pozícióban, 2021. október 19.

Legfrisebb híreink

Bejelentőből gyanúsított

A sárbogárdi rendőrök befejezték annak a 28 éves férfinak az ügyét, aki a megalapozott gyanú szerint közterületen erőszakos, megbotránkoztató módon viselkedett, és üvegdarabbal sérülést okozott egy másik férfinak.

Ki ő?

Babaruhák között válogató vásárló táskájából lopott a gyanú szerint az ismeretlen.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!