2020. április 2.,
csütörtök, Áron napja

Századvég: Nincs esélyes baloldali jelölt Tarlós Istvánnal szemben

2019. július 3., szerda 10:28

Az ellenzéki előválasztások lezárultával a Századvég megvizsgálta, hogy a budapesti választók melyik főpolgármester-aspiránst tekintik a legesélyesebbnek az őszi győzelemre. Emellett a kutatás kitért az aktuális, illetve volt jelöltek megítélésére is.

A felmérés szerint a budapestiek 68 százaléka úgy véli, Tarlós István fog győzni októberben a főpolgármester-választáson. A Századvég elemzői szerint látható, hogy még az ellenzéki szavazók tekintélyes része is a jelenleg regnáló főpolgármester újraválasztására számít, ami jelentős mértékben csökkentheti ennek a tábornak a részvételi hajlandóságát az őszi voksoláson.

Az MSZP-Párbeszéd jelöltjét, Karácsony Gergelyt mindössze a megkérdezettek 13 százaléka tartja esélyesnek a győzelemre, míg az előválasztások során alulmaradt Kálmán Olgáról 8, KerpelFronius Gáborról pedig 1 százalékuk vélekedett hasonlóan a Századvég felmérése szerint, amely azt is hozzáteszi, hogy Puzsér Róbert győzelmére a fővárosiaknak ugyancsak az 1 százaléka számít.

Mindezek alapján a Századvég szerint megállapítható, hogy a fővárosi választók egyik ellenzéki jelöltet sem tartják igazán esélyesnek Tarlós István legyőzésére. Eu az álláspont pedig elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy az előválasztási procedúra csak fokozta a baloldal kaotikus viszonyait, illetve attól, hogy még az ellenzéki választók jelentős hányada is megkérdőjelezi a baloldali jelöltek alkalmasságát.

 

 

A kutatási eredmények arra is rámutattak, hogy a Tarlós István személyes kedveltsége messze meghaladja riválisaiét: a válaszadók 51 százalékának pozitív véleménye van a kormánypártok jelöltjéről. Külön érdekesség, hogy az előválasztások alkalmával nem a legkedveltebb ellenzéki jelölt győzött: Kálmán Olgáról a budapestiek 43, míg Karácsony Gergelyről 38 százaléka vélekedik kedvezően, mutat rá a Századvég, amelynek kutatói szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a szocialista szavazók – bár szimpatikusnak tartották a DK-jelöltjét –, inkább a saját pártjuk jelöltjét támogatták a voksoláson. Puzsér Róbertről a megkérdezettek 21, a Momentum jelöltjéről, Kerpel-Fronius Gáborról pedig 20 százalékuk alkotott pozitív képet.

 

 

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett a budapesti felnőtt lakosság körében június 15-e és 18-a között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit Budapest összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Magyar Hírlap