2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Századvég: a lakosság konjunktúraérzete javulást mutat

A Századvég Konjunktúrakutató 2022. szeptemberi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete fél év csökkenés után enyhén javult, miközben a vállalkozásoké kissé romlott - közölte a Századvég csütörtökön az MTI-vel.

  • Századvég: a lakosság konjunktúraérzete javulást mutat

A tájékoztatás szerint a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezett lakossági index az augusztusi mínusz 26,6-ről szeptemberre mínusz 26,3-re javult, míg ezen időszak alatt a vállalati mutató értéke mínusz 23,4-ről mínusz 24,8-re romlott.

A vállalati mutató visszaesését a Századvég szerint továbbra is az orosz-ukrán háború indukálta magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság, valamint a pénzügyi, továbbá elsősorban az árupiacokon tapasztalható nagyobb turbulenciák határozták meg.

A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az energiapiacokon megszűnik az óriási bizonytalanság, és alacsonyabb árak alakulnak ki - írták a közleményben.

A lakossági konjunktúraindex alindexei közül a négy mutatóból három visszaesett ugyan az előző havi értékhez képest, de összességében az index javult az augusztusihoz képest. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi mínusz 6,1-ről mínusz 8,1-re mérséklődött, és immár második hónapja a negatív tartományban van. Legnegatívabban a háztartások az inflációs folyamatokat ítélik meg, ennek alindexe minimális mértékben, mínusz 86,3-ről mínusz 86,4-re, csökkent. A gazdasági környezet megítélése ugyanakkor az előző havi mínusz 39,4 pontos értékről mínusz 35,8-re javult, míg az anyagi helyzeté mínusz 24,1 után mínusz 24,2 lett.

Kiemelték: a lakosság borúlátóbban értékeli a következő 12 hónapban várható foglalkoztatottsági adatok alakulását. A jelentős csökkenést prognosztizálók aránya ugyanis az előző havi 15,3 százalékról 18,8 százalékra emelkedett, míg a kismértékű csökkenést várók aránya 28,0 százalékról 29,2 százalékra nőtt. Változatlannak várja a foglalkoztatottság helyzetét az augusztusi 26,7 százalék után, a megkérdezettek 23,1 százaléka, míg kismértékű növekedést 16,9 százaléka - augusztusban 16,7 százaléka -, jelentős javulást pedig 4,2 százaléka - az előző hónapban pedig 6,4 százaléka - vár.

A legnagyobb pozitív irányú elmozdulás a lakosság esetében Magyarország következő évi gazdasági helyzetének megítélésében történt. 8,3 százalékponttal kevesebben várnak jelentős romlást, míg 2,4 százalékponttal többen becsülnek kismértékű romlást, 3,0 százalékponttal többen változatlanságot és 2,5 százalékponttal többen kismértékű javulást várnak az egy hónappal ezelőtti adatokkal összevetve.

A vállalati felmérés esetében a négy alindex közül három értéke kedvezőtlenebbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi mínusz 43,7-ről mínusz 42,2-re javult, míg az iparági környezeté mínusz 24,5-ről mínusz 30,4-re, a termelési környezeté mínusz 15,0-ről mínusz 16,7-re, az üzleti környezeté mínusz 32,7-ről mínusz 34,2-re módosult - tájékoztatott a Századvég.

A vállalatok az elmúlt egy évben nagyobb mértékben tudták növelni termékeik árát átlagosan, mint amilyen mértékű emelésről az elmúlt hónapban beszámoltak. Immár a megkérdezettek mindössze 14,6 százaléka jelzett 1 százaléknál kisebb mértékű áremelést. Ugyanakkor 7 százaléknál magasabb mértékűről a megkérdezettek mintegy fele, 49,0 százaléka számolt be - olvasható a közleményben.

A vállalatok leginkább a termékeik és szolgáltatásaik iránt mutatkozó jövőbeni keresletet illetően borúlátóak. Arra számít a megkérdezett vállalatok 16,6 százaléka - ez 1,7 százalékpontos emelkedés az előző hónaphoz viszonyítva -, hogy a jövőbeni kereslet az iparágukban előállított termékek és szolgáltatások iránt jelentősen, míg további 37,6 százalék - ez 5,8 százalékponttal magasabb az augusztusi aránynál - szerint kismértékben csökken. A vállalatok a nem változik kategóriát 5,0 százalékponttal, a kismértékbennövekszik kategóriát 1,7 százalékponttal és a jelentősen növekszik kategóriát pedig 1,6 százalékponttal kevesebben jelölték meg prognózisukként - közölte a Századvég.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

Az autója elé állt, kukákat borogatott az autó elé, beült a kocsi hátsó ülésére, amivel el akart hajtani, elvette a táskáját és bezárta egy szobába - ilyen részleteket mesélt volt férjéről Varga Judit Hajdú Péternek. A Frizbi különkiadása szerda este került fel a youtuba-ra, csütörtök este 21 órától pedig a HírTV nézői is megtekinthetik. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!