2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Szavaz a dán parlament a menekültszigetről

Holnap szavaznak Dániában arról, hogy egy szigetre toloncolják ki azokat a bevándorlókat, akik hazájukban bűncselekményt követtek el, illetve azokat, akiknek a menedékkérelmét korábban elutasították, de nem lehet visszaküldeni őket hazájukba. A Balti-tengeren található sziget több mint két kilométerre fekszik a szárazföldtől. A kitelepítésieket 2021-től kezdené el a dán kormány.

  • Szavaz a dán parlament a menekültszigetről

Lindholm szigetére helyezné ki a bűnözőket a dán kormány. A parlament csütörtökön szavaz arról, hogy egy 7 hektárnyi földrészre telepítenék azokat az elítélt bevándorlókat, akiket nem tudnak hazaküldeni, mert otthonukban kivégezhetik, vagy megkínozhatják őket. A Koppenhágától délre található szigeten maximum 100 embert lehetne elszállásolni. Ezeknek a bűnözőknek a nagy része most egy befogadóközpontban él és a környékbeli emberek jelezték, hogy nem érzik magukat biztonságban, annak ellenére, hogy a rendőrség adatai szerint nem növekedett a bűnözés mértéke az elmúlt években. A tervvel kapcsolatban aggályait fejezte ki a szigeten fennhatósággal rendelkező város polgármestere.

„Azt hiszem ez egy kicsit kemény döntés, és szomorú vagyok, hogy ez hatással van arra a közösségre ahol én élek, és a turizmusra is. Néhány ingatlanügynök már jelezte is, hogy sok vásárló visszalépett emiatt az ügy miatt, és úgy gondolom, a jövőre nézve nagyon fontos, hogy a dolgokat alaposan kielemezzük és megoldjuk a problémát még azelőtt, hogy egy gondolatot felröppentünk és elterjesztjük” – mondta Mikael Smed, Vordingborg polgármestere.

Mikael Smed hozzátette, nincs meggyőződve arról, hogy a kihelyezés hatékony megoldást jelentene és magas költségekkel is járna. A parlament javaslata alapján a kitelepített lakók rendőrségi felügyelet mellett napközben elhagyhatnák a szigetet, és éjszakára kellene visszatérniük. Félő ugyanakkor, hogy a szigetet a szárazfölddel összekötő komp kikötővárosa, a 632 lakost számláló Kalvehave veszítene a fő bevételi forrását kitevő turizmusból. A terv emberi jogi kérdéseket is felvet, Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa hangsúlyozta, a bevándorlók elszigetelése csak tovább nehezítené az integrációt.

„Néha nehézségekbe ütközünk, amikor a bevándorlókat vissza akarjuk küldeni a hazájukba. De ezt a problémát biztonságos és emberséges módon kell kezelnünk, és természetesen egyéni elbírálás alapján, máskülönben csak még több kárt okozunk. Nagyon valószínű, hogy ez a terv éppen ezt teszi, hiszen láttuk már, hogy milyen negatív következményekkel járhat a kirekesztés politikája és nem kellene megismételni ezt a folyamatot.”– nyilatkozta az emberi jogi főbiztos.

Dánia évtizedek óta küzd azzal a problémával, hogyan integrálja a bevándorlókat a jóléti államának társadalmában. A 2015 óta fokozódó migrációs hullám óta egyre több vita bontakozik ki a témában. Lindholm szigetén jelenleg a Dán Műszaki Egyetem folytat tudományos kutatásokat. A kitoloncoltak számára 2021-re állítanák fel a központot, több mint 110 millió dolláros összegből.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!