2020. július 3.,
péntek, Kornél, Soma napja

Szávay zsidózása előtt Gyöngyösi és Zuschlag is antiszemita megnyilvánulást tett

Hír TV

2018. december 2., vasárnap 18:35, frissítve: vasárnap 19:02

Nem terveznek tüntetést a baloldali pártok Szávay István zsidózó kijelentései miatt. 6 éve még közösen utcára vonultak és tiltakoztak Gyöngyösi Márton Parlamentben elhangzott szavai miatt. Az akkori jobbikos frakcióvezető-helyettes listázta volna a Magyarországon élő zsidó származásúakat.

„Leütöttem egy nőt. Beszólt, hogy náci bűz van.  Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó. Pakk. Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.”

Részlet abból a Hír TV által nyilvánosságra hozott felvételből, amelyen a Jobbikos Szávay István beszél.

A politikus az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy csak viccelt és nem ütötte meg a nőt. Azt elismerte hogy sértően beszélt, amiért bocsánatot kért, lemondott a Jobbikban betöltött frakcióvezetői tisztségéről és az országgyűlés jegyzői posztjáról, képviselői mandátumát viszont megtartotta. A hangfelvételről pedig azt állította hogy manipulálták. A Jobbikban nem ez volt az első antiszemita megnyilvánulás.

„Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent” – mondta 2012-ben Gyöngyösi Márton. A politikus – aki ma a Jobbik második számú vezetője – 2012-ben a Parlamentben így kifogásolta, hogy az akkori kormány nem állt a palesztinok oldalára a gázai konfliktus alatt.

„Csak azért, hogy önök is lássák: feltűzöm a sárga csillagot.”

Másnap több képviselő is sárga csillag viselésével tiltakozott a listázás ellen. Gyöngyösi később elnézést kért.

A pártok és egyházi szervezetek sorra elítéltek Gyöngyösi szavait. A baloldali pártok akkor együtt tüntettek, most viszont nem terveznek közös megmozdulást. A Demokratikus Koalíció szerint aki úgy beszél mint Szávay István, annak nincs helye az országgyűlésben.

„Azt gondoljuk és ez a Demokratikus Koalíció álláspontja, hogy akitől ilyen elhangzik annak nincsen helye a Parlamentben, ezért el kellene gondolkodni azon, hogy lemond a parlamenti mandátumáról” – nyilatkozta Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

A szocialisták azt mondják: náluk elképzelhetetlen, hogy egy hasonló ügynek ne legyen következménye. 2004-ben Zuchslag Jánosnak azért kellett lemondania, mert a holokauszt áldozatain viccelődött.

„A saját pártunk az ilyet szerintem nem tűrné, mint ahogy egyszer régen volt is egy hasonló viccelődés, aminek az lett a következménye, hogy az adott politikusunknak minden pozíciójától meg kellett válnia, még a párttagságát is fel kellett függesztenie” – mondta Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az LMP szerint a Jobbik felelőssége, hogy megfelelően rendezze az ügyet.

„Mi úgy véljük, hogy minden esetben a parlamenti párt felelőssége hogy olyan lépéseket tegyen egy ilyen ügy kapcsán, amit kellően hitelesnek érez, hogy bebizonyítsa szimpatizánsai számára, hogy nem tűrnek meg ilyen politikát és kijelentéseket” – nyilatkozta Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke.

A hangfelvételen hallható antiszemita megnyilvánulás miatt a liberálisok feljelentik Szávay Istvánt. A Jobbik szóvivője viszont szombaton keresztényi megbocsátást kért zsidózó párttársának.

x
Rendkívüli hír