2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:35

Belföld

Szávay zsidózása előtt Gyöngyösi és Zuschlag is antiszemita megnyilvánulást tett

Nem terveznek tüntetést a baloldali pártok Szávay István zsidózó kijelentései miatt. 6 éve még közösen utcára vonultak és tiltakoztak Gyöngyösi Márton Parlamentben elhangzott szavai miatt. Az akkori jobbikos frakcióvezető-helyettes listázta volna a Magyarországon élő zsidó származásúakat.

  • Szávay zsidózása előtt Gyöngyösi és Zuschlag is antiszemita megnyilvánulást tett

„Leütöttem egy nőt. Beszólt, hogy náci bűz van.  Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó. Pakk. Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.”

Részlet abból a Hír TV által nyilvánosságra hozott felvételből, amelyen a Jobbikos Szávay István beszél.

A politikus az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy csak viccelt és nem ütötte meg a nőt. Azt elismerte hogy sértően beszélt, amiért bocsánatot kért, lemondott a Jobbikban betöltött frakcióvezetői tisztségéről és az országgyűlés jegyzői posztjáról, képviselői mandátumát viszont megtartotta. A hangfelvételről pedig azt állította hogy manipulálták. A Jobbikban nem ez volt az első antiszemita megnyilvánulás.

„Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent” – mondta 2012-ben Gyöngyösi Márton. A politikus – aki ma a Jobbik második számú vezetője – 2012-ben a Parlamentben így kifogásolta, hogy az akkori kormány nem állt a palesztinok oldalára a gázai konfliktus alatt.

„Csak azért, hogy önök is lássák: feltűzöm a sárga csillagot.”

Másnap több képviselő is sárga csillag viselésével tiltakozott a listázás ellen. Gyöngyösi később elnézést kért.

A pártok és egyházi szervezetek sorra elítéltek Gyöngyösi szavait. A baloldali pártok akkor együtt tüntettek, most viszont nem terveznek közös megmozdulást. A Demokratikus Koalíció szerint aki úgy beszél mint Szávay István, annak nincs helye az országgyűlésben.

„Azt gondoljuk és ez a Demokratikus Koalíció álláspontja, hogy akitől ilyen elhangzik annak nincsen helye a Parlamentben, ezért el kellene gondolkodni azon, hogy lemond a parlamenti mandátumáról” – nyilatkozta Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

A szocialisták azt mondják: náluk elképzelhetetlen, hogy egy hasonló ügynek ne legyen következménye. 2004-ben Zuchslag Jánosnak azért kellett lemondania, mert a holokauszt áldozatain viccelődött.

„A saját pártunk az ilyet szerintem nem tűrné, mint ahogy egyszer régen volt is egy hasonló viccelődés, aminek az lett a következménye, hogy az adott politikusunknak minden pozíciójától meg kellett válnia, még a párttagságát is fel kellett függesztenie” – mondta Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az LMP szerint a Jobbik felelőssége, hogy megfelelően rendezze az ügyet.

„Mi úgy véljük, hogy minden esetben a parlamenti párt felelőssége hogy olyan lépéseket tegyen egy ilyen ügy kapcsán, amit kellően hitelesnek érez, hogy bebizonyítsa szimpatizánsai számára, hogy nem tűrnek meg ilyen politikát és kijelentéseket” – nyilatkozta Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke.

A hangfelvételen hallható antiszemita megnyilvánulás miatt a liberálisok feljelentik Szávay Istvánt. A Jobbik szóvivője viszont szombaton keresztényi megbocsátást kért zsidózó párttársának.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!