2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

A legtöbb településnek gond a segélyek kifizetése

2015. július 12., vasárnap 16:13

Törvénymódosítást sürget a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, mert sok önkormányzat állami támogatásra szorul, hogy a segélyeket ki tudják fizetni. 2800 település vezetésének okoz gondot a rászorulók támogatása.

A szociális törvény tavalyi módosítása után úgynevezett feladatfinanszírozásra kapnak pénzt az önkormányzatok, a forrásokra pályázni kell. Dombóvár önkormányzata idén 12 millió forintot kapott, de a település polgármestere szerint ez több, mint amit fel tudnak használni.

„Mi szeptember 30-ig kaptunk több mint tíz és fél millió forintot, amit kifejezetten lakhatási támogatásra kellene elkölteni. Szeptember 30-ig ennyi pénz nem kell, tehát ennek a jelentős része sajnos vissza fog menni a költségvetésbe, központi költségvetésbe. Viszont a negyedik negyedévre még kellene további forrás, viszont azt nem látjuk, hogy milyen további pályázatból és milyen egyéb támogatásból kapjuk meg” – nyilatkozta Szabó Loránd független polgármester.

Összesen 166 önkormányzat kapott félmilliárd forintot meghaladó rendkívüli szociális támogatást. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint az ország 3200 településéből 2800 van bajban. Ha egy önkormányzat nem alakította át saját szociális rendeletét, vagyis nem csökkentette a szétosztható pénzeket, maga is rászorulóvá vált.

Schmidt Jenő szerint aggasztó, hogy már nemcsak a kistelepülések, de nagyobb városok is felkerültek arra a listára, ahol a helyi adóbevételek nem biztosítják a segélyekre költhető pénzösszeget. Így a többi közt Szegednek és Kaposvárnak is több tíz millió forint plusztámogatásra volt szüksége.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!