2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Számok igazolják a családvédelmi akcióterv intézkedéseinek sikerét

Magyarország élen jár a családok támogatása terén – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) elnöke, aki úgy véli, a családbarát környezet megteremtése is fontos a támogatások mellett. Noha adataik szerint a magyar családtámogatási rendszer az egyik legváltozatosabb Euró­pában, Fűrész Tünde úgy véli, a munka és a család egyensúlyának megteremtése terén van még mit tanulnunk a nemzetközi példákból.

  • Számok igazolják a családvédelmi akcióterv intézkedéseinek sikerét

– Intézetük rangsorolta az európai családtámogatási rendszereket. Hazánk holtversenyben az élen végzett, ugyanakkor a reprodukciós rátánk az európai átlag alatt van. Miért nem születik még több gyerek a nagyvonalú családtámogatásoknak köszönhetően?

– Tavaly valóban összeállítottuk az európai családpolitikai rangsort, amelyben 45 ország családpolitikai intézkedéseit vetettük össze. Szerettük volna bemutatni az elérhető, a családokat támogató intézkedések összetettségét. Az élen Franciaország mellett hazánk végzett, megelőzve Belgiumot, Lengyelországot és Észtországot. Ezekben az országokban, ha nem is feltétlenül a legbőkezűbb, de a legszélesebb körű a családoknak biztosított lehetőségek köre. Az úgynevezett teljes termékenységi arányszám hazánkban 2011-ben még csak 1,23 volt, 2019-ben viszont már 1,49-re emelkedett, ami ugyan megegyezik a 2018-as év adatával, de az idei januári adat ennél kedvezőbb, 1,60 volt. Ha a gyermekvállalási kedv nem emelkedett volna közel húsz százalékkal a 2010-es években, akkor ma mintegy 100 ezerrel kevesebb kisgyermek élne közöttünk. Egész Európában nálunk volt a legnagyobb az emelkedés. Az Eurostat adatai szerint, amely más módszerrel számol, mint a KSH, 2018-ban Magyarország termékenységi rátája 1,55 volt, ami pontosan megegyezett az uniós átlaggal, a lista hátsó harmadából tehát sikerült felzárkóznunk a középmezőnybe.

 
A KINCS elnöke szerint a cél az, hogy lebontsa az anyákat hátráltató akadályokat Fotó: Teknős Miklós
 

 

– A magyar fiatalok több gyermeket szeretnének, amikor családot alapítanak, mint amennyit végül vállalnak. Hogyan lehet ezen segíteni?

– A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért kutatásai szerint a magyar fiatalok többsége házasságban szeretne élni, és kettő vagy több gyermek megszületését tartják ideálisnak. Mégis azt tapasztalhatjuk, hogy ezek a gyermekek végül nem születnek meg. A kormány családpolitikájának célja ezért az, hogy lebontsa az akadályokat, amelyek hátráltatják a gyermekvállalást. A családi típusú adózás, a gyed extra, az otthonteremtési lehetőségek, a bölcsődefejlesztések és a családvédelmi akcióterv intézkedései, köztük a babaváró támogatás mind segítenek abban, hogy a gyermekvállalást hátráltató akadályok mérséklődjenek. A reprodukciós ráta növekedése mutatja, hogy ezek az intézkedések meg tudták szólítani a párokat.

– Az első gyermek vállalásának átlagos ideje nagyon kitolódott. Ennek mi lehet az oka, és hogyan lehet ezt ellensúlyozni?

– A késleltetett gyermekvállalásnak sokszor anyagi, lakhatási okai vannak, de a tanulmányok kitolódása, a biztos egzisztencia megteremtése vagy a mamahotel-jelenség is okai lehetnek. Sem az infantilizáció, sem az individualizáció nem tesz jót a korai gyermekvállalásnak. Ezek miatt nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem születik meg annyi gyermek egy családban, amennyit eredetileg terveztek. Számos intézkedés született az elmúlt években, amelyek kifejezetten a fiatalok családalapítását segítik: a hallgatói gyed, a diák­hitel- és jelzáloghitel-elengedések, a csok. Kiemelkedő új lehetőség a babaváró támogatás, ami kellően nagy összegű ahhoz, hogy valódi segítséget jelentsen az önálló életkezdéshez.

– Sok dolgozó nő ma idősebb korban vállal gyermeket. Őket milyen intézkedések segíthetik, hogy akár egynél több gyermekük is szülessen?

– A magyarok 86 százaléka szerint jó, ha két kereső van egy családban. A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy jellemzően ott születik több gyermek, ahol támogatják az édesanyák visszatérését a fizetett munka világába. Ezt szolgálják a családi adókedvezmény, a gyed extra, a mindkét szülő által igénybe vehető gyermekek utáni pótszabadságok és a bölcsődefejlesztések is. A kormány prioritásként kezeli a meddőséggel küzdő párok támogatását. Cél, hogy anyagi lehetőségeitől függetlenül mindenki vállalhasson gyermeket. Ezért 2020. február 1-jétől a meddő párok százszázalékos támogatással kapják a meddőség kezelésében alkalmazott készítményeket, aminek köszönhetően több ezer újszülött jöhet a világra.

– Mit mutatnak a kutatások, lesz számottevő demográfiai hatása a családvédelmi akcióterv bevezetésének?

– Az akciótervet 2019 februárjában jelentette be a miniszterelnök, és jú­liustól indultak el az első intézkedések. Rövid idő telt el azóta, de kijelenthetjük, az intézkedések sikeresek, és bizonyos mutatókban már a hatásaikat is érzékelhetjük. A babaváró támogatásra 2020. március 20-ig több mint 77 ezer igénylés, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására már több mint 25 ezer beadott kérelem érkezett. A jelzáloghitel-csökkentésekre pedig csaknem 15 ezer kérelem futott be. A családvédelmi akcióterv sikerét jelzi, hogy a rendszerváltozás óta nem kötöttek annyian házasságot, mint 2019-ben. Összesen 65 300 pár házasodott össze, ami majdnem harminc százalékkal több 2018-hoz és 84 százalékkal 2010-hez képest. Tavaly februártól folyamatosan nőtt a házasulási kedv. Idén januárban, pontosan tizenegy hónappal az akcióterv bejelentését követően pedig 9,4 százalékkal több baba született, mint az előző év azonos időszakában. Ez a javulás minden bizonnyal összefügg a bevezetett családtámogatásokkal.

– A szülők mennyire elégedettek a családvédelmi akciótervvel?

– Felméréseink szerint a gyermekvállalási korban lévő magyarok 96 százaléka egyetért az akciótervnek legalább egy intézkedésével, a hétből átlagosan öt intézkedéssel, és háromnegyedük vagy már részt vesz benne, vagy tervezi, hogy igénybe fogja venni valamelyik intézkedést.

– Milyen hatékony elemek vannak más országok családtámogatási rendszerében, amiket hazánk is bevezethetne?

– Bár élen járunk a családok támogatása terén, de így is sokat tanulhatunk másoktól. Például a munkaerőpiacunk rugalmasabbá tétele, az atipikus munkaformák, így a részmunka, a távmunka nagyobb arányú elterjesztése és hatékony működtetése kapcsán sokat tudnánk tanulni más országoktól. Mindez most talán aktuálisabb, mint valaha.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!