2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Szamizdat Magyar Nemzet

Hír TV

2018. április 14., szombat 19:10, frissítve: szombat 22:13

A Magyar Nemzet szerdán jelentkezett utolsó számával, a Lánchíd Rádió pedig kedd éjfélkor hallgatott el. A munkatársak, az olvasók és a hallgatók a Magyar Nemzet alapítójáról, Pethő Sándorról elnevezett utcában gyűltek össze szombat délután.

– Szerettem az újságírókat! És úgy örültem, hogy a Torkos Matild is az utóbbi időben megint elkezdett írni benne. Szeretem a Lukács Csabát, szerettem a magazint" – fogalmazott az egyik résztvevő.

A Lánchíd Rádió 2007 óta működött. A Magyar Nemzetet 80 éve alapították.

„Sajnálom, mert szegényebb lett a magyar sajtó egy ellenzéki újsággal. Furcsa egyébként, hogy a Magyar Nemzet ellenzéki újságnak számít ma már, mert hát ez nem volt mindig így, de ma ez. És hát sajnos kevesebb lett ezzel az ország” – emelte ki egy másik demonstráló.

A lap szerkesztősége adományokból adott ki egy szamizdat számot.

– Nem használhattuk a Magyar Nemzet logót, ezért szamizdat Magyar Nemzetként jelent meg. Azt is el kell mondani, hogy ma Magyarországon nagyon nehéz, vagy gyakorlatilag lehetetlen nyomdát találni, ezért ennek a negyvenezer példánynak a felét Pozsonyban, a pozsonyi Új Szó, a pozsonyi Új Szó-s barátainknak köszönhetően ott nyomtuk ki – árulta el Lukács Csaba, a lap munkatársa.

 

A megemlékezésen felszólalt az alapító dédunokája, Pethő Tibor és Torkos Matild, a lap ismert publicistája is. Ő arról beszélt, szerinte az elmúlt években a kormánypropaganda ellenségnek állította be a Magyar Nemzetet.

– Ők árulóznak le minket, a most becsukott Magyar Nemzet munkatársait, ők, akiknek nem volt egy becsületes szavuk sem, amikor 30 munkatárssal elküldtek 2014 szeptemberében, csupán csak azért, hogy erős hadüzenetet kapjon Orbán Viktor egy kezdődő testvérháborúban, és most nincs egy jó szavuk sem a megszüntetett Magyar Nemzet ügyében. Nem ezt a fajta kormányzást ígérték nekünk 2010-ben. Nem kell csodálkozni azon, hogy folyamatosan egyre többen ábrándultak ki a polgárinak nevezett kormányból. Arról ugyanis nem volt szó, hogy Putyinnal fognak üzletelni, arról sem, hogy kétes hírű arabokkal, köztük körözött bűnözőkkel kötnek kétes ügyleteket a holdudvari csókos cégek – fogalmazott Torkos Matild.

Az újság főszerkesztő-helyettese szerint a sornak valószínűleg nincs vége.

– El akarnak lehetetleníteni, hallgattatni minden kritikus hangot. Nem is annyira burkolt üzeneteket már a választás óta is megfogalmaztak a kormányzatnak az ideológusai, és ez szerintem senkit nem nyugtatott meg, mondjuk még azokat a létező kritikus portálokat sem, akiknek a neve már elhangzott, mint akik vesztesek, és nincs igazából szükség rájuk ebben az országban – jegyezte meg György Zsombor.

A Magyar Nemzet és a Lánchír Rádió a héten szűnt meg, fenntartásukat a tulajdonos nem tudta tovább finanszírozni. Mindkettő Simicska Lajos érdekeltségébe tartozott. A nagyvállalkozó és a miniszterelnök emlékezetes összeveszése óta az újság és a rádió hangvétele kritikussá vált a kormánnyal szemben. A lapot és a rádiót a Fidesz–KDNP politikusai ugyanúgy bojkottálták, ahogy a Hír TV-t.

Tekintse meg a Hír TV Online tudósítását:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!