2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Szájer: A bevándorláspolitika meghasítja a Néppártot is

Hír TV

2019. március 5., kedd 12:27, frissítve: kedd 12:58

A Néppárton belüli támadások alapvetően az európai baloldal és a liberálisok szlogenjeit támasztják alá – ezt mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár arra reagálva, hogy kilenc tagállamból tizenkét párt kezdeményezte az Európai Parlament Néppárti frakciójában a Fidesz kizárását. A magyar kormánypárt tagságáról a tervek szerint a frakció március 20-i ülésén nyithatnak vitát.

Joseph Daul, a Néppárt elnöke a márciusi vitáról azt mondta, lehetőséget kell adni a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját. Kiemelte azt is, hogy a döntést a pártcsalád tagsága hozza meg, és nem lehet megjósolni a vita kimenetelét. Manfred Weber a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és választási csúcsjelöltje nem zárta ki a Fidesz kizárását.

A frakció tagjai közül többen ellenzik a Fidesz legújabb, bevándorlásellenes plakátkampányát, amelyen Soros György mellett Jean-Claude Juncker bizottsági elnök látható, aki a magyar kormány álláspontja szerint azon dolgozik, hogy bevándorlókontinenssé tegye Európát. Juncker pártja szintén tagja a néppárti frakciónak, a politikus pedig hónapok óta hangoztatja, hogy a Fideszt ki kellene zárni.

„A bevándorláspolitika meghasítja ebben a tekintetben az Európai Néppártot is.”

A magyar állampolgárok világosan megmondták, hogy nem akarnak bevándorlást, a Fidesznek pedig képviselnie kell ezt az álláspontot – mondta híradónknak Szájer József. A Fidesz európai parlamenti képviselője aláhúzta, pártja ebből a Néppárttal való jó kapcsolatok érdekében sem enged.

„Ebben nincsen kompromisszum. Éppen ezért ezek a konfliktusok a jövőben is folytatódni fognak. Mi nem szeretnénk, hogyha az európai parlamenti választások után a mi néppártunk olyan egyezséget kötne, amely a bevándorláspárti koalíciós partnerekkel, a szocialistákkal és a liberálisokkal történne. Mi azt szeretnénk, hogyha jobb irányba nyitna, ez a küzdelem folyik jelen pillanatban óriási erők bevetésével mind a két oldalon” – tette hozzá Szájer József.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában úgy vélte, a tiltakozások a nyugat-európai liberális és nem kereszténydemokrata tagoktól jönnek. „Ezek a felvetések, ezek a szlogenek alapvetően az európai baloldal és a liberálisok szlogenjeit, támadásait támasztják alá. Minden érv és minden szempont amellett szól, hogy semmiképpen nem érdeke az Európai Néppártnak, hogy más pártoktól jövő vádak alapján folytasson le egy vitát” – mondta.

Az Európai Néppárt hitelességének árt, hogy nem akar szembenézni a hibáival a májusi európai parlamenti választások előtt. Erről beszélt az ECHO TV Napi Aktuális című műsorban Pócza István. Az Alapjogokért Központ vezető kutatója kiemelte, a néppárti frakció széteshet, ha a választások előtt nem a valódi kampánytémákkal foglalkozik.

„Sokkal érdemesebb az érdemi vitákról beszélni, hogy mivel fussunk neki, milyen üzenettel fussunk neki, mert hogyha elkezdik ledarálni a pártot, és azt mondani, hogy mert ő nem felel meg az eddigi elképzelésünknek, akkor őt tegyük ki, akkor a következőt tegyük ki, a következő utánit tegyük ki, ez a végtelenségig folytatható, egészen addig amíg a párt az önfelszámolás útjára lép” – mutatott rá Pócza István.

A szakértő úgy véli, bár a kezdeményezők nincsenek sokan, tudnak olyan hangulatot kelteni, amely a Néppárt európai ellenfeleinek kedvez a májusi európai parlamenti választásokon.