2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Szabadon engedték a Fidesz-székház ostromlóit

Szabadon engedte a bíróság a Fidesz-székház megtámadásával gyanúsított tüntetőket. Egyiküket még kedden elengedték, a többiek pedig ma álltak volna bíróság elé, ám a tárgyalást elhalasztották. A bíró szerint ugyanis a gyorsított eljáráshoz nem állt rendelkezésre minden bizonyíték, ezért az iratokat visszaküldte az ügyészségnek. Az elsőrendű gyanúsított ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Több demonstráló megdobálta a Fidesz Lendvay utcai székházát a vasárnapi, internetadó elleni tüntetésen. A rendőrség közülük hat embert állított elő. Köztük Rózsa Milánt, a Párbeszéd Magyarországért párt volt aktivistáját, aki korábban a Sándor-palota erkélyét is megmászta, végül már kedden este kiengedték.

„Bevittek csoportos garázdaság vádjával, hogy én dobálóztam és buzdítottam az embereket a székháznak a rombolására, ami természetesen nem történt meg, és még a 72 óra előtt elengedtek, az ügyészség előzetes letartóztatásra nem terjesztett be semmiféle indítványt, a megtekintett bizonyítékok alapján egyik vádat sem tartom alátámasztottnak” – mondta el Rózsa Milán.

Öt társával szemben gyorsított eljárás lefolytatását indítványozta az ügyészség. A szerda reggeli tárgyaláson az ügyész garázdasággal és rongálással vádolta az öt fiatalt. A bíró azonban nem hozott ítéletet.

„A bíróság az összes iratot visszaküldi az ügyésznek arra figyelemmel, hogy a bizonyítási eszközök nem állnak rendelkezésre. A bíróság álláspontja az, hogy itt a székházat ért teljes kárról kell szakvéleményt készíteni. Ennek elkészülte után lehet abban a helyzetben a bíróság, hogy döntsön a cselekmények minősítéséről” – fejtette ki Szokol Attila tanácsvezető bíró.


A büntetőügy így nem gyorsított eljárásban, hanem a büntetőeljárás rendes menetében folytatódik. Az öt gyanúsított közül négyen szabadon távozhattak. Sz. Zoltán első rendű vádlott ellen azonban már korábban is folyt eljárás hasonló ügyek miatt, a vasárnapi tüntetésre pedig a telefon mellett egy gázmaszkot is magával vitt. A székház redőnyét végül puszta kézzel tépte le. Ellene lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a törvényszék. Nyilatkozni nem akart.

A negyed és ötödrendű vádlott ügyvédje elégedett volt a bíróság döntésével. Magyar György vitatja, hogy tízmillió forintos kár keletkezett volna a székházban. „Hogy itt tízmillió forintos kár keletkezett volna, ezt halottam a médiában, nem tudok ehhez hozzászólni, de hogy a megnyilatkozás szakszerűtlen, az biztos” – fogalmazott.

A Fidesz közleménye szerint a biztosító által lefolytatott szerdai helyszíni szemle alapján elkészült a kárlista. E szerint a székház kerítésének egy részét kidöntötték, a talapzata is sérült, az erkély korlátját és a külső műemléki homlokzatot megrongálták, negyven, többségében hő- és hangszigetelő fóliával ellátott ablakot törtek be, hat redőnyt vertek szét, a betört ablakok pedig a belső berendezésekben és informatikai eszközökben is jelentős kárt okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Még a választás előtt belebukhat a brüsszeli baloldal a korrupciós botrányába?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!