2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Elveszett illúziók

Következik:

Poltikai hobbista 21:25

Belföld

Szabadfogás: A gazdaságpolitikai jobboldaliságoknak és baloldaliságoknak a szerepét mintha átvette volna az identitáspolitika

Az e heti Szabadfogásban Huth Gergely műsorvezető vendégei Kósa András, a Népszava újságírója, Pesty László dokumentumfilm-rendező, Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapító-igazgatója, Kálomista Gábor filmproducer és Jeszenszky Zsolt politikai hobbista voltak.

  • Szabadfogás: A gazdaságpolitikai jobboldaliságoknak és baloldaliságoknak a szerepét mintha átvette volna az identitáspolitika

„(…) Orbán Viktor gondolatainak egészen biztos, hogy van értelme, de a múlthét csütörtöki nagy maratoni két és fél órás sajtótájékoztató után sok újságcikkből úgy tűnik, hogy ezt nagyon sokan mégsem értik. Például nem igazán sikerül az ellenzéki oldalon értelmezni azt a mondatot, hogy Európán belül a feszültség nem enyhül, hiszen két országcsoport között létezik ez a feszültség és nem csak a migráció kérdésében, hiszen az egyik országcsoport át akarja alakítani a társadalmat egy posztkeresztény, posztnemzeti társadalommá, ők a liberális demokraták, míg a másik országcsoport nem akarja átalakítani a társadalmat, hanem a keresztény nemzeti kultúrát és a civilizációt szeretné építeni.”

– vezette fel az első témát Huth Gergely.

„Túl leegyszerűsítő világmagyarázat szerintem, tehát ilyen van, ez az ellentét is létezik. Vannak olyan országok, amelyek kétségtelenül liberális bevándorláspolitikát folytatnak, vannak olyanok, amelyek nem, de vegyük Szlovákiát, amely bevándorlás szempontjából például mondjuk bevándorlás ellenesnek tekinthető, ugyanakkor eurót használ, ugyanakkor a politikai, gazdasági integrációt tekintve inkább mégis az úgynevezett magországokhoz tartozik. Magyarország például nem. Egy csomó ügyben rengeteg, apró törésvonal van Európában.(…)”

– felelte Kósa András.

„De mit gondolsz arról, hogyha egy 30-40 éves távlatban nézzük csak az európai politikai térképet, illetve annak a megosztottságait, törésvonalait, ha tetszik a hagyományos terminus technicusokkal dobálózva jobboldaliság, baloldaliság, liberalizmus, konzervativizmus stb., akkor mindenképpen talán elismerésre méltó az az orbáni észrevétel – ha ezt a megjegyzését nevezhetjük észrevételnek - , hogy a hagyományos felosztások mára mintha egy picit kimentek volna a divatból? (…)Gazdaságpolitikai vonalak mentén definiáltuk, hogy ki van jobbra, ki van balra. Mára egy pár évtized elteltével – az orbáni megjegyzés talán erre utal – ezeknek a gazdaságpolitikai jobboldaliságoknak és baloldaliságoknak a szerepét mintha átvette volna az identitáspolitika.”

– vetette közbe Pesty László dokumentumfilm-rendező.

„(…) Orbán Viktor két és fél órás sajtótájékoztatójából mi tetszett neked?”

 – kérdezte Huth Gergely Kósa Andrástól.

„Több figyelemre méltó gondolatot megfogalmazott. (…) Ami a legérdekesebb volt szerintem az az, hogy a trianoni évforduló kapcsán arról beszélt, hogy szó szerint így mondta, hogy száz év magyar magány után, tehát száz év után, amikor Magyarország a térségben egyedül állt, a körbe volt véve gyanúsan minket méregető szomszédokkal, ez az állapot végre megszűnt. Szlovákiával, Szerbiával kifejezetten jó viszonyunk van, Romániával is az elmúlt évekhez képest egy normális viszonyunk van és, hogy a Trianon-megemlékezések persze fontosak, de úgy kell ezeket végrehajtani, hogy ne veszélyeztessük ezt a viszonyt.”

– válaszolta Kósa András.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ukrán színekben vonultak, tüntettek Budapesten

Ukrán színekben vonultak, tüntettek Budapesten

A tüntetésen felszólalt többek között Karácsony Gergely, Tompos Márton, Cseh Katalin, Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, Petrovszka Viktória, az Egység Ukrán Egyesület elnöke és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!