2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Súlyos ellentmondásba keveredtek Gyurcsányék

Korábban leégett irodájukban állítólag megsemmisült könyvelésükre hivatkozva támadja a DK az ÁSZ-t, mert a szervezet a törvényben rögzítettek szerint kéri számon a 2018-as pénzügyi beszámolójukat. A párt hivatkozása több sebből vérzik, hiszen a Magyar Közlönyben már közzétette tavalyi beszámolóját.

  • Súlyos ellentmondásba keveredtek Gyurcsányék

Közleményben rontottak az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) Gyurcsány Ferencék, miután az ÁSZ az éves ellenőrzése során, a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján adatszolgáltatást kért tőlük. A DK szerint annak ellenére tettek eleget ennek, hogy irodájuk tavaly novemberben leégett, a tűzben a teljes könyvelésük, számláik is megsemmisültek. – A DK igyekezett minden elégett dokumentumot pótolni, ez többségében sikerült. Az ÁSZ által első körben bekért iratokat hiánytalanul benyújtottuk, a hatóság azonban további adatokat, bizonylatokat, dokumentumokat kért be, amelyek egy részét nem tudtuk pótolni a tűz után – hangoztatták Gyurcsányék, akik pártállamot, politikai megrendelésre megindított hatósági támadást emlegettek.

– Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján, egységes eljárási szabályok szerint végzi hét párt, köztük a DK 2017–2018. évre vonatkozó ellenőrzését – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Horváth Bálint. A hatóság szóvivője hangsúlyozta: a jogszabályok szerint minden közpénzből működő szervezetnek, a pártoknak is biztosítaniuk kell az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumok megőrzését és tárolását, erre az ÁSZ már tavaly november 20-án, a tűzeset után három nappal felhívta a figyelmet.

Gyurcsányék hivatkozása több sebből vérzik, kezdve azzal, hogy mivel egy számla legalább két fél számára készül, azok viszonylag könnyedén pótolhatók. Az adózás rendjéről szóló törvény továbbá kimondja, hogy az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. Márpedig a tűz a DK Teréz körúti irodájában gyulladt ki, nem a Civil szervezetek névjegyzékében szereplő hivatalos székhelyükön, ami a Victor Hugo utcában van.

Hab a tortán, hogy a DK a Magyar Közlönyben már közzétette tavalyi beszámolóját, ami számos kérdést vet fel. Ez alapján Gyurcsányék vagy most nem mondanak igazat a megsemmisült iratokról, ha mégis, akkor a közzétett beszámoló nem lehet hiteles a szükséges dokumentumok híján.

Ismert: korábban a DK közzétett egy videót, amiben leégett irodájukat látni. Ezen Gyurcsány rámutat egy kupac kormos, de ép aktára, kijelentve, „ezek a pénzügyi iratok”, mire valaki gyorsan kijavítja, hogy „egy része”. A képek alapján bár az iroda egyes szobái valóban kiégtek, több helyiségében lényegében nem keletkezett kár: a falak nem kormosak, a berendezések, iratok épek, csak a korábban égő tetőszerkezet omlott be.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!