2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Stephen J. Shaw: Nem a migrációval kell megoldani a demográfiai problémákat

Stephen J. Shaw dokumentumfilm-rendező szerint a világ demográfiai válságából úgy lehet kijönni, ha a nőket a húszas éveikben ösztönzik a gyermekvállalásra, tehát még mielőtt kifutnának az időből.

  • Stephen J. Shaw: Nem a migrációval kell megoldani a demográfiai problémákat

A Magyar Nemzet Stephen J. Shaw dokumentumfilm-rendezővel készített interjút, melyben demográfiai témákról, migrációról mondta el véleményét.

Az emberek családokat támogató hozzáállása és a kormány családoknak nyújtott anyagi segítsége a gyermekvállalásban együttesen emeli ki a magyarországi családpolitikát a világ többi országa közül – mondta Stephen J. Shaw, a Születési szakadék – Gyermektelen világ” (Birthgap – Childless World) című dokumentumfilm rendezője a lapunknak adott exkluzív interjúban. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) meghívására hazánkba érkező rendező a magyar családmodellről kijelentette: most ez a legérdekesebb, és eléggé ismertté vált világszerte, ezért sok kérdést is kap róla.

A filmrendező szerint ennek az az oka, hogy a magyar modell bizonyíthatóan sikeres. A Dél-Koreában, Japánban vagy más európai országokban látható modellek közül, melyekre hatalmas pénzösszegeket költöttek, egyik sem működik, mert nem fenntartható. 

Stephen J. Shaw hazánk családpolitikáját nagyon jónak értékelte, mert itt arra ösztönzik az embereket, hogy nagycsaládokban gondolkozzanak, házat vásároljanak, és még adókedvezményeket is adnak nekik, ám ennél többről is szó van. 

A magyar fiatalok úgy érzik, hogy a társadalom segíti őket, ha kockázatot vállalnak a karrierjükben, és ezt a családpolitikát más országok is mintának tekinthetik – jelentette ki.

A dokumentumfilm rendezője emlékeztetett: az volt látható az elmúlt 50-60 évben, hogy a szülővé válás életkora egyre jobban kitolódott. Ötven évvel ezelőtt, a hetvenes évek elején, amikor a nagy olajválság és az ebből eredő gazdasági visszaesés sújtotta a világot, az a felfogás kezdett elterjedni, miszerint a családok nem a húszas éveik elejétől vagy közepétől vállalnak gyermeket, hanem a harmincas éveik elejére, vagy most már egyre inkább a végére hagyják azt. Sokan kifutnak az időből, ugyanis ebben az életkorban már jóval nehezebb egy nőnek várandóssá válnia – mutatott rá a rendező.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb medveészlelés Heves vármegyében

Újabb medveészlelés Heves vármegyében

A Heves Megyei Hírportálnak jelezte egy istenmezejei olvasó, hogy egy hárombocsos anyamedvét láttak Szilaspogony közelében, valamint hallomása szerint lovakat is megriasztott egy medve a településen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!