2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Spórolás céljából válthatják a rendőrök a katonákat a déli határon

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 16:47, frissítve: csütörtök 18:14

Visszahívják a katonákat a déli határról. A szakasz őrzését a készenléti rendőrség veszi. Az ellenzék szerint lebukott a kormány, hiszen az ellenőrzés csökkentésével beismerik: jelenleg nincsen szó migrációs nyomásról a határokon.

„Nekem az a véleményem, hogy az, hogy hányan őrzik a magyar határt az nem nyílt ülésre való. Úgyhogy ha ezt kívánják tárgyalni, akkor tegyenek majd javaslatot, amikor itt vannak az illetékesek a Belügyminisztériumtól” – mondta Simon Miklós, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, aki szerdán titkos információnak minősítette, hogy a visszavonják-e a magyar honvédeket a déli határszakaszról. Másnap a Magyar Idők nevű kormányközeli lap írta meg, hogy visszahívják a katonákat a határról, és a készenléti rendőság állománya veszi át az őrzési feladatokat.

– Miért nincsen szükség már a Honvédség állományára a déli határon, akkor megszűnt a migrációs nyomás?
– A Hír TV-nek nem nyilatkozom – hárított Fazekas Sándor.

A fideszes politikusok csütörtökön nem voltak beszédesek a döntéssel kapcsolatban.

– Annyira jól sikerült a Stop Soros, hogy a Honvédséget már vissza is lehet vonni a határról?
– Ha megengedi, akkor fölkészülök a következő tárgyalásomra és már a gondolataim ott vannak – hárított Bajkai István.

Az MSZP szerint a katonák így legalább a belföldi problémákkal foglalkozhatnak. „Ha megnézzük a határra nehezedő úgynevezett migrációs nyomást, tehát, hogy hány menekült, vagy illegális migráns érkezik a déli határra, akkor világosan látjuk, hogy az ország területén belül elkövetett különböző szabálysértések és bűncselekmények a százszorosát, ezerszeresét érik el annak, ami a határon van” – mondta Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista tagja.

A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke szerint a döntés bizonyítja, hogy hazugság volt az eddig hangoztatott kormányzati álláspont.

„A valóság nincs egyenértékben azzal, amit a kormánypropaganda sulykolt, hogy milyen nyomás alatt van a déli határszakasz, tehát az, hogy a Honvédség helyett most már a rendőrség végzi majd a határvédelmi feladatokat” – mondta Mirkóczki Ádám.

Úgy tudjuk: azért döntöttek a Honvédség visszavonásáról, mert a rendőrök kivezénylésével jóval olcsóbban megoldható a déli határszakasz védelme.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!