2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 12:50

Belföld

Sorosék kezébe került a baloldali előválasztás

A minden eddiginél több anyagi forrást és infrastruktúrát igénylő baloldali előválasztás gyakorlatilag minden aspektusának megszervezését a Soros-hálózathoz köthető szervezetek végzik. Figyelemre méltó, hogy ezek némelyike nem számol be egyértelműen a tőzsdespekuláns alapítványbirodalmából érkező támogatások pontos mértékéről.

A Soros-hálózatba becsatornázott, egymással többszörösen összefonódó szervezetek szervezik és bonyolítják le a baloldali szivárványkoalíció idénre tervezett előválasztásának gyakorlatilag minden mozzanatát és aspektusát, a mozgósítástól kezdve a szavazatok számlálásán át a különböző nyomtatványok és kampányanyagok terjesztéséig.

A baloldal egyéni országgyűlési képviselőjelölti körzetekben szervezett válogatóját menedzselő tucatnyi baloldali szervezet

legtöbbje vagy közvetlenül részesül Soros György támogatásából, vagy olyan személyek vezetik az adott „civil” szervezetet, akik a tőzsdespekuláns más szervezeteiben tevékenykednek, a CEU-t beleértve.

Kulcspozíciókban Soros bizalmasai

Az előválasztás megtervezése és a jelöltek felkészítése az Ellenzéki Együttműködés (Elegy) feladata lesz, a szervezést pedig feltehetően az utóbbiban tagként szereplő aHang végzi. Utóbbi szervezetet 2018 februárjában hozták létre, s a SzabadaHang nevű online felületükön petíciók, kampányok indíthatók. Az Opten elektronikus cégadatbázis szerint

a magyarHang Nonprofit kft. ügyvezetője Varga Máté, aki egyben a Soros által finanszírozott Civil Kollégium Alapítványnak az igazgatója is. Az aHang továbbá az Online Progressive Engagement Network nevű nemzetközi, Soros-féle ernyőszervezet tagja.

Az Elegy pedig – amely az előválasztás stratégiai hátterét adja, mintegy agytrösztként működve, és amely tanácsadóként fogja segíteni a jelölteket – baloldali-liberális értelmiségiek, szakértők és ellenzéki pártok együttműködése. 2018 végén az úgynevezett túlóratörvény elleni közös ellenzéki megmozdulások koordinálásával indultak, és 2019-ben a főpolgármesteri és ferencvárosi előválasztást is ők szervezték meg a Magyar György ügyvéd által elnökölt Civil Választási Bizottság közreműködésével.

 

Az Elegyben számos NGO tömörül az aHangon kívül, amelyek legtöbbje szintén valamilyen szerepet vállal az előválasztás megszervezésében. Így a Civilek a Demokráciáért Egyesület, a Főnix Mozgalom, a Márki-Zay Péter által gründolt Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint a Számoljuk együtt! és a Nyomtass te is! szervezet.

Utóbbi felelős az előválasztás kampányáért, ők készítik és terjesztik majd a jelölteket népszerűsítő anyagokat, ahogyan a 2019-es önkormányzati előválasztáson is tették. A Nyomtass te is! ugyanezen a néven indított ingyenes lapját, a saját magát XXI. századi szamizdatként definiáló lapot

az eDemokrácia Műhely Egyesület adja ki, amelynek célja, hogy baloldali hírportálok (például a 444, a Telex vagy az Átlátszó) rövidített cikkeit minél szélesebb rétegekhez eljuttassák. A kezdeményezést Soroshoz köthető liberális értelmiségiek alapították,

köztük Sükösd Miklós, a szervezet szakmai vezetője, aki korábban 13 évig volt a CEU docense. Az eDemokrácia Műhely partnerei között szerepel a Norvég Alap is. Eddig legalább három pályázatot nyertek a Soros Alapítványtól, ám összegeket nem tüntettek fel a honlapjukon. Mindenesetre a 2002-es Soros-évkönyv szerint a Kerepes–Szilasliget – Közérdekű adatok a kormányzati és önkormányzati honlapokon című tanulmány elkészítéséhez és az ehhez kapcsolódó hírlevél kiadásához közel két és fél millió forintot kaptak.

A spekuláns alapítványbirodalmából érkező támogatások nem igazán transzparensek
Fotó: Europress/AFP/Fabrice Coffrini

A fiatalokat mozgósítaná Karácsony tanácsadója

A Főnix Mozgalom elsősorban a fiatalok számára szervez képzéseket, ennek megfelelően vélhetően kifejezetten az ifjabb szavazók mozgósítására fognak koncentrálni.

A mozgalom 31 alapítója között megtalálható Ámon Ada, Karácsony Gergely főpolgármester klímaügyi főtanácsadója és egyben a főváros klíma- és környezeti egységnek a vezetője. Ámon korábban az Energiaklub elnöke volt, amely szervezet 2015–2016-ban összesen közel 37 és fél millió forint támogatásban részesült a Nyílt Társadalom Alapítványtól.

Ferge Zsuzsa baloldali szociológus – aki 1995 és 2001 között a Soros Alapítvány szociális kérdésekkel foglalkozó szakkuratóriumának tagjaként dolgozott – szintén alapító tag. Ahogyan Setét Jenő roma polgárjogi aktivista is, a Nemzeti Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) munkatársa, amelyet a honlapjuk szerint a Magyar Soros Alapítvány és a Nyílt Társadalom Intézet is támogat.

Az előválasztás lebonyolítását a Számoljuk együtt! mozgalom végzi, amelynek kezdeményezője a Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület. A szervezet rendszeres aláírója a nyílt társadalom hálózatához tartozó magyar baloldali civil szervezetek kezdeményezéseinek, így a társadalombiztosítási rendszerrel kapcsolatosan, az MTA átszervezésének ügyében és a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés kifizetéséért is közösen álltak ki.

Ki állja a cechet?

Abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy az előválasztás minden mozzanatában a Soros-hálózat szervezetei és bizalmi emberei bukkannak fel, hogy a baloldali jelöltek 106 egyéni választókörzetre kiterjedő válogatása minden eddigi hasonló kezdeményezésnél nagyságrendekkel többe kerül.

A szavazatszámlálást végző mozgalomnak például mintegy húszezer szavazókörbe kellene civil szavazatszámlálókat delegálnia, a Nyomtass te is! pedig 12 500 aktivistát szeretne toborozni. Az aHang kampányigazgatója, Hajdú Gergely pedig az év elején arról számolt be, hogy addig mindössze 4,5 millió forintot gyűjtöttek össze, ám a célkitűzésük ötvenmillió forint.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

A Jobbik elnöke ribilliónak nevezte a 2006-os drámai eseményeket

Megdöbbenve állnak Jakab Péter kijelentése előtt a Jobbik korábbi tagjai. Novák Előd, a párt alapítója a Magyar Nemzetnek azt mondta: 2006-ot ribilliónak nevezni a magyar ellenállás megcsúfolása. 2021. szeptember 16.

Orbán Viktor: A Gyurcsány-korszak akar visszatérni

Megtartotta évadnyitó kihelyezett frakcióülését a Fidesz–KDNP-frakciószövetség. 2021. szeptember 16.

Jelentősen nőtt az elfogott határsértők száma

Emelkedik az afgán állampolgárok aránya, és egyre intenzívebbé válik az embercsempészek tevékenysége. 2021. szeptember 15.

Legfrisebb híreink

Mozaik: Modern és hatékony fogyás-program

A Mozaikban elmentünk egy fotókiállításra, az esti Bayer Leverkusen - Ferencváros Európa-liga mérkőzés kapcsán a helyszínről kapcsoltuk kollégánkat és eljött hozzánk a Játékszín igazgatója, Bank Tamás.

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!