2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Soros szerint Orbán meghasonult önmagával

Hír TV

2017. december 1., péntek 11:39, frissítve: péntek 21:08

Soros György szerint Orbán Viktor önmaga ellentéte lett – míg korábban a demokráciáért dolgozott, most egy demokrataellenes rendszert, egy maffiaországot épít, amelyben hatalma megtartásáért és meggazdagodásáért dolgozik. A milliárdos az alapítványa által közzétett új videóban azt mondja: az orosz megszállás alatt sikeresebben tudták segíteni a magyar társadalmat, mint most.

„Én megismertem Orbánt amikor felállítottam az alapítványt, mert az alapítvány segítette a Fideszt, hogy létrejöjjön” – emlékezik vissza Soros György a kormánypárt 1988-as megalakulására a Bibó Szakkollégiumban. A milliárdos hozzáteszi: Orbán Viktornak ösztöndíjat is adtak, hogy Oxfordban tanulhasson. Hosszú ideig tartották a kapcsolatot, ám jó ideje nem találkoztak.

„A kapcsolatunk megromlott mert ő megromlott. Szóval ő nagyon megváltozott. Annak idején ő volt az egyik vezetője azoknak, akik segítették a demokrácia létrejöttét, de most ő megváltozott, mert átalakította a demokráciát egy demokrataellenes rendszerre, egy maffiaországot, maffiarendszert teremtett. Kihasználják a vezető pozíciójukat arra, hogy uralmon tartsák magukat, és személyesen meggazdagodjanak” – mondta az amerikai milliárdos.

Ez a rendszer pedig éppen az ellentéte annak, ami egykor közös cél volt – teszi hozzá Soros György aki az elvi ellentéttel magyarázza azt is, hogy Orbán Viktor őt ma már ellenfelének tekint,i és a hozzá köthető szervezeteket ki akarja irtani Magyarországon.

„Nekem nem személyes üldözés, engemet ő nem tud elérni, de az ottaniakat, Magyarországot ő kihasználja, és elnyomja azokat, akik ellenzékben vannak. Az én megítélésem szerint most a rendszer jobban elnyomja az embereket, mint az orosz megszállás alatt” – tette hozzá Soros György.

Arra is emlékeztet a milliárdos, hogy alapítványa 1984 óta számos területen segített Magyarországnak, 2010 októberében például a vörösiszap-katasztrófánál 1 millió dollárt adományozott a károsultak megsegítésére.

„Egy katasztrófa volt, amire mi reagáltunk, sok mindent csináltunk. Emlékszem, amikor minden gyereknek ingyen tejet adtunk az iskolába, mert nem voltak jól táplálva. Sok mindent csináltunk, amit remélek, hogy elmagyaráznak az embereknek, mert elfelejtették” – mondta.

Soros György büszke a budapesti Közép-európai Egyetemre, amit világsikernek tart, és azt ígéri, ha elkergetik, a CEU-t száműzetésben is fenn fogja tartani az Orbán-rendszer végéig, hogy később az majd újra Budapesten működhessen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!