2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Soros, Soros, Soros – kezdődik a vita a parlamentben

Hír TV

2018. június 5., kedd 07:47, frissítve: kedd 07:53

Ma kezdődik az Országgyűlésben a Stop Sorosként emlegetett bevándorlás-ellenes törvénycsomag és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás vitája.

Kedden kezdődik az Országgyűlésben a Stop Sorosként emlegetett bevándorlásellenes törvénycsomag és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás vitája. A javaslatot februárjában már megtárgyalta a Parlament, de a döntést a választások utánra halasztották. A május végén beterjesztett újabb javaslat már néhány ponton enyhébb (muszáj volt, hiszen a német CDU konkrétan befenyegette Orbánékat) a korábbi terveknél:

nem kötelezi illetékfizetésre a civil szervezeteket, viszont önálló tényállássá teszi a Btk-ban az illegális bevándorlás segítését...

... bár a Helsinki Bizottság programvezetője Egyenesen című műsorunkban ehhez hozzátette azért: nem feltétlenül a civil szervezetek, sokkal inkább az egyéneket támadnák a törvényjavaslattal.

„Miután a szabálynak nincs értelme és tartalma, akkor a bíróság és a rendőrség is szabadon eljárhat, bármire ráfoghatja, hogy szervező tevékenység volt, jogellenes tartózkodást előmozdító volt. (….) Suzuki mérnők lejárt tartózkodási engedéllyel sétál Esztergomban, ügyvéd segítségét kéri, akkor az ügyvédet meg lehet támadni, hogy segítséget nyújt a jogszerűtlen tartózkodás legalizálásban" - kommentálta a Hír TV-nek Nagy Boldizsár, nemzetközi jogász.

Mindezek mellett érdekes egyébként, hogy miközben a kormány egyik érve a jogcsorbítások mellett az, hogy az unió idegeneket akar betelepíteni Magyarországra, a valóság az, hogy ma már szó sem esik a kötelező kvótáról.

Nem támogatják

„Büntetőjogászok, bírók, egyéb más szakemberek is világossá tették az elmúlt napokban, az elmúlt egy hétben hogy nincs körülírva pontosan, hogy miről is szól, kik az érintettjei, és valójában kit akar büntetni és mit akar büntetni ez a javaslat. Ezért mondtuk, hogy jelen formájában biztosan nem támogatható” – ezt már Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezetője mondta hétfői sajtótájékoztatóján.

A szocialista pártnál fajsúlyosabb felszólítást kapott a kormány az ENSZ-től az ügyben. A szervezet Menekültügyi Főbiztossága szerint a menekülteket segítő civilek ellehetetlenítésével számos menekült és menedékkérő fog elkerülhetetlenül súlyos nehézségekbe ütközni, hiszen megfosztják őket olyan fontos szolgáltatásoktól, mint az orvosi és a pszichoszociális gondoskodás, az oktatás, a foglalkoztatás vagy a jogi segítségnyújtás.

Nem jó a légkör

Közben Orbán Viktor megnyilvánulásai miatt igen feszült lett a hangulat az Európai Néppártban, mondta az Indexnek adott interjúban Markus Ferber. A német CSU európai parlamenti képviselője szerint vannak, akik kizárnák a Fideszt a Néppártból, mert szerintük Európa-ellenes volt a magyar kormánypárt választási kampánya. Ferber számos olyan ügyet érintett, amiben nem értenek egyet a Fidesszel, így szóba hozta a Stop Sorost és a Lex CEU-t, amelyeket diszkriminatív rendelkezéseknek tart. Szerinte tévedés azt hinni, hogy bárkinek is alanyi jogon járnak az uniós források, az viszont magától értetődő lenne, hogy csak azok az országok kapjanak anyagi támogatást, melyek betartják a jogállami normákat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!