2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Soros György szervezete támogatta az alapítványt

2020. január 18., szombat 12:19

Egy gellérthegyi villából aggódnak a gyöngyöspatai cigányok tanulmányaiért. Az Informátor stábja megtalálta és interjút is készített az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnökével. Ujlaky András szervezete vitte végig azt a szegregációs ügyet, amelynek az eredménye az lett, hogy a bíróság ítélete szerint 100 millió forint kártérítést kell kifizetnie a gyöngyöspatai önkormányzatnak és az iskolát fenntartó tankerületnek a településen élő 62 gyereknek.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jelenleg nem aktív. Az Informátor először a megadott címükön kereste a szervezetet, onnan viszont már elköltöztek. Hosszas nyomozómunka után végül egy gellérthegyi villában találták meg az alapítvány kuratóriumi elnökét.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványnak a fő támogatója Soros György szervezete a Nyílt Társadalom Alapítványok, de nemcsak ők, hanem a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs is pénzelte a Ujlaky Andrásékat.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezésére vizsgálta a bíróság 2004 és 2017 között a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános iskolában zajló oktatást. A bírói testület végül arra jutott, hogy a szegregációban részesült 62 roma diáknak összesen 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a tankerületnek és a gyöngyöspatai önkormányzatnak.

"Én azért kapok pénzt mert minket szegregációt csináltak, mert elkülönítettek minket, úgy bántak velünk mint egy kutyával, lenti wc kriminális volt, felmentünk a felső wc-re kiabáltak velünk, lecigányoztak, volt olyan eset amikor az igazgató több gyereket megvert, bele engem is. És utána ahogy felmentünk kiabáltak velünk, takarodjatok, hogy lefele ti mocskos cigányok, mit képzeltek magatokról."

Az Informátornak nyilatkozó fiatal azt mondta, hogy saját maga fejlesztésére költené a pénzt, de nincs ezzel mindenki így.

A térség fidesz országgyűlési képviselőjének javaslatára az oktatásban hiányt szenvedő cigányokat nem pénzbeli, hanem képzési támogatásban részesítenék. A településen erről jelenleg vita folyik.

HírTV