2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Soros György szervezete támogatta az alapítványt

Egy gellérthegyi villából aggódnak a gyöngyöspatai cigányok tanulmányaiért. Az Informátor stábja megtalálta és interjút is készített az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumi elnökével. Ujlaky András szervezete vitte végig azt a szegregációs ügyet, amelynek az eredménye az lett, hogy a bíróság ítélete szerint 100 millió forint kártérítést kell kifizetnie a gyöngyöspatai önkormányzatnak és az iskolát fenntartó tankerületnek a településen élő 62 gyereknek.

  • Soros György szervezete támogatta az alapítványt

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jelenleg nem aktív. Az Informátor először a megadott címükön kereste a szervezetet, onnan viszont már elköltöztek. Hosszas nyomozómunka után végül egy gellérthegyi villában találták meg az alapítvány kuratóriumi elnökét.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványnak a fő támogatója Soros György szervezete a Nyílt Társadalom Alapítványok, de nemcsak ők, hanem a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs is pénzelte a Ujlaky Andrásékat.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezésére vizsgálta a bíróság 2004 és 2017 között a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános iskolában zajló oktatást. A bírói testület végül arra jutott, hogy a szegregációban részesült 62 roma diáknak összesen 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a tankerületnek és a gyöngyöspatai önkormányzatnak.

"Én azért kapok pénzt mert minket szegregációt csináltak, mert elkülönítettek minket, úgy bántak velünk mint egy kutyával, lenti wc kriminális volt, felmentünk a felső wc-re kiabáltak velünk, lecigányoztak, volt olyan eset amikor az igazgató több gyereket megvert, bele engem is. És utána ahogy felmentünk kiabáltak velünk, takarodjatok, hogy lefele ti mocskos cigányok, mit képzeltek magatokról."

Az Informátornak nyilatkozó fiatal azt mondta, hogy saját maga fejlesztésére költené a pénzt, de nincs ezzel mindenki így.

A térség fidesz országgyűlési képviselőjének javaslatára az oktatásban hiányt szenvedő cigányokat nem pénzbeli, hanem képzési támogatásban részesítenék. A településen erről jelenleg vita folyik.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!