2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Soron kívül vizsgálja az ügyészség az Elios-botrány ügyét

Hír TV

2018. január 19., péntek 08:06, frissítve: péntek 09:15

Soron kívül vizsgálja az Orbán Viktor vejének egykori cégéről szóló Csalás Elleni Európai Hivatal- (OLAF) jelentést a Pest Megyei Főügyészség, tudta meg az RTL Híradó.

Az ügyészség dönt majd arról, hogy az OLAF ajánlása alapján elrendelik-e a nyomozást Tiborcz István egyik volt cége, az Elios Zrt.-t érintő közbeszerzések ügyében.

„Az OLAF igazságügyi ajánlása a Pest Megyei Főügyészségre megérkezett – közölte Gyugyi Csilla szóvivő. – Kollégáim soron kívül vizsgálják a jelentés tartalmát, s ennek tükrében hozzák meg a szükséges intézkedéseket. A soronkívüliség nyilván azt jelenti, hogy ezt egy nagyon rövid, záros határidőn belül értelmeznünk kell, meg kell ismernünk ennek az ajánlásnak a tartalmát, és ennek alapján hozzuk meg a döntésünket” – tájékoztatott a szóvivő.

Múlt héten derült ki, hogy a csalás elleni hivatal súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenségeket tárt fel a közvilágítás-korszerűsítési pályázatok körül, Magyarországtól 12 milliárd forintnyi uniós támogatást kérhetnek vissza.

Tiborcz István 2015 tavaszán szállt ki a cégből, amely településeken és stadionokban építette ki a világítást – a bírálók szerint drágán és vitatható minőségben.

Siófok polgármestere átvágná a gordiuszi csomót

Kikérte az OLAF-jelentést Siófok független polgármestere, mert tudomása szerint a város is érintett az Elios-ügyben. Lengyel Róbert Reggeli járat című műsorunkban azt mondta: amennyiben a közbeszerzésekkel kapcsolatban bármilyen törvénybe ütköző hiányosságot tárt fel a jelentés, akkor büntetőfeljelentést tesz.

„Két projekt is volt az elmúlt években azzal a céggel összefüggésben a városban, amelyről az OLAF-jelentés állítólagosan szól. Értesültem a hírekből, hogy ez a jelentés van, de senki nem tudja, hogy mit tartalmaz. Én erre azt mondtam, hogy akkor lássunk csodát, és a tegnapi nappal elküldtem a levelemet Brüsszelbe, és kértem az OLAF főigazgatóját, hogy Siófok – mint érintett város – polgármestere részére küldje meg ezt a jelentést. Nyilatkozzon, hogy nyilvánosságra hozható-e, vagy sem. Én ezt a gordiuszi csomót át fogom vágni: ha nyilvánosságra hozható, és megkapom, akkor nyilvánosságra lesz hozva” – emelte ki a polgármester.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!