2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

Soltész: olyan világot élünk, hogy még inkább szükséges a közép-európai nemzetek összefogása

Olyan világot élünk most, hogy még inkább szükséges a közép-európai nemzetek összefogása - hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden az MTI-nek, miután látogatást tett Zágrábban és Splitben.

  • Soltész: olyan világot élünk, hogy még inkább szükséges a közép-európai nemzetek összefogása

Az államtitkár szerint ez volt a fő üzenete horvátországi körútjának.

Soltész Miklós először a horvát fővárosban tárgyalt Nina Obuljen Korzinek horvát művelődési miniszterrel, akivel a zazinai templom felújításáról egyeztetett. A 2020 decemberében történt közép-horvátországi földrengés után a magyar kormány felajánlotta, hogy felújít egy iskolát Petrinjában és egy templomot Zazinában.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta: az a megállapodás született, hogy a statikai felmérések után dől el, megmaradnak-e a templom azon falai, amelyek épségben fennmaradtak, vagy teljesen újjá kell építeni.

"Természetesen, hogyha a magyar kormány támogatása erre nem lesz elég, akkor Horvátország is hozzájárul az újjáépítéshez" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a végleges döntés március közepére születik meg.

"A másik, egyben jelképes témája a megbeszélésnek az volt, hogy a magyar kormány Árpád-házi Szent Margit emlékére szeretne egy szobrot felállítani Klissza várában, ahol a hercegnő 1242. január 27-én született " - mondta Soltész Miklós.

Szavai szerint ígéretet kapott a horvát művelődési minisztertől, hogy a helyi műemlékvédelmi hivatallal egyezteve mihamarabb választ kapnak arra, hol és mikor lesz felállítható az emlékmű.

"Közös szentünkről van szó, közös történelmünknek egy nagyon fontos személyéről, és ezt mindenképpen a horvátok is szeretnék támogatni" - fogalmazott az államtitkár, és egyben rámutatott: a Dalmáciában nyaraló magyaroknak kiváló turisztikai célpontja lehet a jövőben Klissza vára.

A Szent Margit-szoborhoz kapcsolódóan Marin Barisic Split-Makarska főegyházmegyei érseknél is látogatást tett az államtitkár. "Az érsek nagy örömmel támogatja és szorgalmazza Szent Margit szobrának az elhelyezését a klisszai várban" - mondta Soltész Miklós, megemlítve, hogy az érsek megköszönte azokat a törekvéseket is, amelyeket Magyarország a kereszténység és a családok érdekében tesz.

Az államtitkár Splitben találkozott a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) Split-Dalmát megyei alapszervezetével, majd a spliti székesegyházban részt vett a Szent Margit tiszteletére bemutatott szentmisén. Szent Margit halálának évfordulóján, január 18-án a Sveti Dujam-katedrálisban 2000 óta tartanak szentmisét.

"Az itt élő magyarok küzdelme a megmaradásáért, magyarságuk megőrzéséért mindenképp tiszteletreméltó és becsülendő, valamint teljesen természetes, hogy a jövőben számíthatnak a magyar kormány támogatására és figyelmére" - húzta alá az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!