2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Soltész Miklós: A hit megőrzése és továbbadása a megmaradást is szolgálja

A hit megőrzésének és továbbadásának szerepéről beszélt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a több mint tíz éve működő Zsidó Nyári Táborban tett látogatásán kedden Kiskunhalason.

  • Soltész Miklós: A hit megőrzése és továbbadása a megmaradást is szolgálja

Soltész Miklós az MTI-nek elmondta: egy közösség megmaradásában - és ez igaz a nemzetre, a határon túli magyarokra, illetve a magyarországi nemzetiségekre, és igaz a zsidó közösségre is - talán a legerősebb szerepe a hitnek van.

Úgy fogalmazott: annak a közösségnek, amelyik meg tudja őrizni a hitét vagy vissza tud találni ahhoz, a következő évekre vagy akár évtizedekre is van jövője.

Óriási szükség van arra - fejtette ki -, hogy azok a gyermekek, akik már akár negyedik-ötödik generációs családokban nőnek fel - és adott esetben a szüleik, illetve nagyszüleik a zsidó felekezeti hitet már elhagyták -, a táborban "minél inkább elmélyüljenek a hitben, megismerjenek számos fontos vallási tanítást, illetve segítséget kapjanak az élet mindennapjaihoz".

Az államtitkár szerint ezek a gyermekek mindenképpen az adott közösség erős tagjai lesznek, és előbb-utóbb a nemzeté is.

Soltész Miklós kiemelte: a magyar kormány a hittanoktatás és a közösségi programok támogatásával, illetve a templomok, zsinagógák felújításával azt próbálja segíteni, hogy "a különféle felekezetek Magyarországon a megmaradás mellett fejlődni is tudjanak".

Úgy látja, hogy ezekkel a lehetőségekkel a legtöbb közösség - köztük a zsidó közösség is - élni tudott.

A Zsidó Nyári Tábort kezdetben Kecskeméten tartották, később pedig Kiskunhalasra került át.

Róna Tamás főrabbi elmondta: a tábort 12 éve rendezik meg Kiskunhalason, ott ugyanis a zsinagóga környezete lehetővé teszi a különféle foglalkozások és sportolási lehetőségek kialakítása mellett a szálláshelyek létesítését is.

Magyarországon ez az egyedüli olyan magyar zsidó gyerektábor, amelyet hitközségek, magyar zsidó emberek hoztak létre, így "egyedülálló országosan, de akár a Kárpát-medencében is" - tette hozzá.

A főrabbi kitért arra, hogy a napi kétszeri zsinagógai ima és lelkigyakorlat mellett a gyermekek megismerkednek a héber betűkkel, a zsidó szimbólumokkal és több bibliai történettel, miközben a közös sportolás és játékok, illetve kirándulások sem hiányozhatnak a programok közül.

A 70 ággyal, kóser konyhával felszerelt július 3-a és 10-e között tartott táborba az ország sok városából érkeztek fiatalok a 6-9 éves, a 9-12 és a 13 évesnél idősebbek csoportjába. Több mint 90-en vannak a táborban, A távolabbról ideutazók ott is alszanak, a helyiek éjszakára hazamennek.

Péntek este még többen, akár kétszázan is összegyűlhetnek a kiskunhalasi zsinagógában, mivel a környékbeli zsidó közösség tagjai is eljönnek egy közös imára - mondta a főrabbi.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!