2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Sokmilliárdos áfacsalásról rántották le a leplet

Az MSZP pártkasszájába is jutott az áfacsalásokból származó pénzből – ezt állítja az a felvidéki magyar vállalkozó, aki maga is része volt a gabonával csaló cégláncolatnak. A férfi nemrég részletes vallomásban tárta fel a tizennyolcmilliárd forintos ügy részleteit, naplójában pedig azt írta: a pénz egy része a szocialista pártnál landolt 2006 és 2008 között. A párt vezetője akkor Gyurcsány Ferenc volt, aki most azt állítja: nem tud ilyen esetről.

Naplójában írta meg Dömény Zoltán felvidéki üzletember, hogy cége éveken keresztül tagja volt egy több társaságból álló szlovák–magyar cégláncolatnak, amely a 2010 előtti időszakban tizennyolcmilliárd forintnyi áfát csalt el. A Welsz Tamással is kapcsolatban álló vállalkozó ki akart lépni a bűnszervezetből, de mivel félt a bűnbanda vezetőitől elrejtőzött. Hátrahagyott jegyzeteire felesége bukkant rá, majd eljuttatta azt a Nemzeti Adó - és Vámhivatalnak. Ezután indult nyomozás.

A férfi novemberben került elő, és tett részletes vallomást – ezt a NAV szóvivője is megerősítette, részleteket viszont nem árult el. „Az áfacsalási sorozat irányítói sok ezer tonna gabonát utaztattak a több gazdasági társaságból álló szlovák és magyar cégláncolaton keresztül. Ebben a cégláncolatban az ő cége is érintett volt, azonban a férfi idén elhatározta, hogy kilép ebből az áfacsalókörből, viszont a bűnszervezet irányítóitól való félelmében első körben erre a megoldást eltűnésében látta. A cégláncolat szerint egyébként az áfa-visszaigénylés révén akár milliárdos kárt is okozhatott a szlovák és a magyar állami költségvetésnek” – közölte Sárközi Alexandra.

A naplóban Dömény a többi között azt is leírja, hogy 2006 és 2008 között az elcsalt áfából jutott az MSZP pártkasszájába is.

Gyurcsány Ferenc tavaly októberben egy fórumon beszélt arról, hogy ismeretlen pénzek vándoroltak a szocialista párthoz. Most azt mondja: nem tudja, hogy miről írt Dömény Zoltán.

– Áfacsalásból származó pénzek vándorolhattak-e az MSZP pártkasszájába?
– Nem tudok róla, hogy vándoroltak.
– Dömény Zoltán felvidéki vállalkozó azt állítja, hogy 2006 és 2008 között – ön volt pártelnök ekkor – áfacsalásból származó pénzeket fizettek be az MSZP kasszájába. Ön tud erről?
– Nem tudok róla.
– Ön mondta, hogy vándorolhattak pénzek, Mesterházy Attila azt állítja, hogy önt kell kérdezni.
– Nem tudom.

Hiába kérdeztük Mesterházy Attilát, az MSZP akkori frakcióvezetőjét is.

– Ön frakcióvezető-helyettes volt akkor. Dömény Zoltán nagyvállalkozó azt állítja, hogy 2006-2008 között áfacsalásból származó pénz került az MSZP kasszájába. Ön tud erről?
– Én nem tudok erről, kizártnak tartom – mondta Mesterházy Attila.

Dömény Zoltán naplójában azt is állítja: a szocialistáknak adott összegek fejében egy kaposvári bejegyzésű cég vágóhíd építésére 850 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Gyurcsány-kormánytól. Szerinte az áfacsalási ügyletek és a hálózat működtetéséhez magyar politikusok segítsége is kellett.

Az expénztárnok sem tud róla

Az MSZP volt pénztárnoka, Velez Árpád azt állítja, nem tud arról, hogy áfacsalásból kerültek-e pénzek a szocialista párt kasszájába.

– Dömény Zoltán vállalkozó azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a szlovákiai áfacsalásokból a Magyar Szocialista Párt pénztárába is kerülhettek pénzek. Igaz ez az állítás?
– Nem tudok róla, a sajtóosztályhoz forduljanak, köszönöm.

Ezek is érdekelhetik

Top10 - Térjünk a lényegre!

Legfrissebb híreink

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!