2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Belföld

Soha ennyi jelölt és lista - odafigyelésre int Patyi András

Döntött az országos és nemzetiségi listás szavazólapok mintájáról a Nemzeti Választási Bizottság. Az íveken rekordszámú párt szerepel majd, ezért minden választót fokozott körültekintésre int a testület elnöke. Az ajánlói aláírások miatt felmerült visszaélések már nem érinthetik a ma elfogadott szavazólapot.

A listaállítás szabályainak 18 párt felelt meg, a szervezetek nevei két sorban lesznek majd az A3-as méretű lapon. 2010-ben harmadennyi pártra lehetett szavazni, ezért a választási bizottság elnöke körültekintésre inti a választókat. „Nagyon figyeljen mindenki, amikor a listás és az egyéni szavazólapot kitölti, mert soha ennyi jelölt és soha ennyi lista nem volt még ezeken a szavazólapokon. Van nagyon sok hasonló nevű párt, jelölőszervezet, tehát figyeljen oda mindenki!” – hívta fel a figyelmet Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.


Az Összefogás Párt és a baloldali választási szövetség például éppen egymás után szerepelnek. A 2009-ben alapított Összefogás Párt vezetői korábban többször is tiltakoztak és kártérítést is követelnek a névazonosság miatt. A baloldal a múlt héten végül kormányváltásra cserélte az összefogás szlogent, a szavazólapon azonban ez sem fog szerepelni. E helyett az öt jelölőszervezet nevét találják majd a szavazólapon a választók. A határon túl és a lakóhelyüktől távol szavazók miatt pontos végeredmény csak körülbelül két héttel a választás után lesz. „Akkor tudunk győztest hirdetni, ha minden szavazatot megszámoltunk. Természetesen az arányokból már ki lehet következtetni, hogy billeg-e a szavazás, vagy billeg-e az eredmény, vagy adott esetben a győzelem vagy a veszteség arányai fognak csak módosulni” – tette hozzá Patyi András.

Az ajánlói aláírások miatt felmerült visszaélések már nem érinthetik a ma elfogadott szavazólapot. „Jogerőssé válik hamarosan valamennyi lista, így ezeket nem érinti egy esetleges büntetőeljárás végeredménye. Annak a következménye majd büntetőjogi következmény lesz” – mondta Péteri Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöki tanácsadója.

Már több mint 1570 egyéni jelölt került be a Nemzeti Választási Iroda rendszerébe, a helyi bizottságok a szavazók száma alapján készülnek, hogy elkerüljék a 2010-eshez hasonló sorban állásokat. A bizottság keddi ülésén döntött a pártok rendelkezésre álló reklámidőről is, a közszolgálati médiumoknak pártlistánként 26 perc 7 másodperces időtartamban kell közzétenniük a politikai reklámokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

Budapesten több helyszínen tájékozódott és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a főváros helyzetéről, problémáiról, fejlesztésekről - olvasható Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének az MTI-hez eljuttatott hétvégi kampányösszefoglalójában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!