2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Seszták nem lát problémát a roma oktatási központtal kapcsolatban

Hír TV

2017. november 11., szombat 10:13, frissítve: szombat 12:05

A Tordai utcában élő cigányok félnek, hogy ha megpróbálnak bemenni, akkor kilakoltathatják őket az önkormányzati lakásokból.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kivizsgáltathatja a kisvárdai roma oktatási központ ügyét. Célpont című műsorunk derítette ki, hogy az épületben nem folyik képzés, helyette edzőterem működik, amelyet a környékbeli sportolók használnak.

„Ne haragudjon, nem tudom ön kicsoda, fáradjon ki legyen szíves, jó?”

– egy hete így dobták ki a Célpont roma riporterét a romáknak szánt kisvárdai oktatási központból. Egy héttel később már beengedték. Igaz, nem szívesen.

– Miben segíthetek?
– Csak körül szeretnénk nézni. Egyébként be lehet jönni? Jönnek be emberek, akár romák?
– Persze.
– Igen? Sokan vannak?
– Hát, ő…

A két eset között egy hét telt el. A Célpont adott hírt arról elsőként, hogy Seszták Miklós fejlesztési miniszter városában a roma oktatási módszertani központban a kézilabdázók gyúrótermét rendezték be, a cigányokat pedig kitiltották. A történet a parlamentben is kérdés lett.

„Ön volt az, aki két évvel ezelőtt megnyitotta és átadta ezt a központot. Kérdésem, hogy utánanéz-e, hogy mi történt ott pontosan. Van-e valamilyen belső vizsgálat, indul-e belső vizsgálat ebben az ügyben, vagy bármilyen büntetőügy?” – tette fel a kérdést Demeter Márta, az Országgyűlés költségvetési bizottságának LMP-s alelnöke.

A miniszter nem lát problémát, belső vizsgálat nem indult.

„Egy évre ideiglenes jelleggel a városban működő sportegyesületek, a város együttműködési megállapodást kötött a romafelzárkóztatás és a sport vonatkozásában. Ott semmi más nem zajlik, hogy próbálják a romaintegrációt elérni, a sport felhasználása mellett” – fogalmazott Seszták Miklós.

Ám a Tordai utcában élő cigányok be se mernek menni. Félnek, hogy ha megpróbálják, akkor mehetnek az önkormányzati lakásokból.

– Most akkor be vagytok fenyítve ezzel?
– Hát hogyne! A szerződésben az áll, hogy akármikor kilakoltathat, mivel önkormányzati tulajdon, nem szükséges hozzá indok. Akkor most szerinted ezzel…?
– Próbáltatok azóta bemenni a módszertani központba?
– Senki. Hol? Szerinted ki fog bemenni?

Bár a miniszter nem lát problémát, a sorozatfeljelentéseiről ismert Tényi István a Célpont múlt heti riportja után feljelentést tett.

„Az egyik bejelentést, tartalmát tekintve feljelentést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek küldtem. Itt hivatali visszaélés bűntett gyanújának megállapítását kértem a főügyészségtől, ez elvileg folyamatban van” – fogalmazott Tényi.

Tényi István emellett a kancelláriaminiszternél is átfogó vizsgálatot kezdeményezett.

– Ha kaptunk bejelentést az ellenőrzési főosztálytól, akkor fogunk vele foglalkozni.
– Nem kaptak?
– Tudomásom szerint nem, de ezt meg kell kérdeznem. 

A kisvárdai központ két éve kész, hétszázmillió forintba került.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!