2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Domonkosok Magyarországon

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Semjén: A magyar nemzet elszakíthatatlan része a tizenhárom őshonos nemzetiség

A magyar nemzet elszakíthatatlan és integráns része a Magyarországon őshonos tizenhárom nemzetiség - jelentette ki Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti éves meghallgatásán.

  • Semjén: A magyar nemzet elszakíthatatlan része a tizenhárom őshonos nemzetiség

 Semjén Zsolt az ülésen hangsúlyozta, a kormány nemzetiségpolitikájának kiindulópontja az, ami az alaptörvényben is szerepel, hogy a magyarországi nemzetiségek államalkotó tényezők. A nemzetiségeknek joguk van az önazonossághoz, az önkormányzathoz, és mindahhoz, ami az identitás megőrzéséhez és kiteljesedéséhez szükséges - mutatott rá.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: "a magyar nemzetnek hasonlóképpen elszakíthatatlan és integráns részei az őshonos magyarországi nemzetiségek, (...) mint a határon túli magyarság".

Semjén Zsolt azt mondta, az anyaországgal rendelkező nemzetiségek híd szerepet töltenek be az adott ország és Magyarország között. Ha a kapcsolat gyümölcsöző, akkor méltányos, hogy az adott nemzetiség ebből részesüljön, de ha valamiért ez a kapcsolat "éppen nem a legideálisabb", akkor abból semmilyen hátrány nem hárulhat az adott nemzetiségre - hangsúlyozta.

Szólt arról, a nemzetiségi támogatásokra 2010-ben 3,5 milliárd forint jutott, mára ez az összeg minimum 21,5 milliárd forint. Régi adósságot tettek jóvá, amikor a nemzetiségi költségvetést emelték - mondta.

A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a pályázati összegek is "radikálisan" nőttek, továbbá számos köznevelési intézmény került át nemzetiségekhez.

Míg 2010-ben 12 nemzetiségi köznevelési intézmény volt, ma már 95 működik - mutatott rá Semjén Zsolt, aki megemlítette azt is, hogy a nemzetiségi pótlék mértéke mára az illetményalap 40 százalékára emelkedett.

A budapesti Rákóczi út 57. szám alatti szlovák evangélikus központról szólva Semjén Zsolt közölte, Magyarország 765 millió forintból megveszi az ingatlant, majd a felújítást Magyarország és Szlovákia fele-fele alapon végzi majd el. Ez 3-4 milliárd forintba kerül.

Semjén Zsolt ugyanilyen fontosnak nevezte a több mint 2,5 milliárdból megvalósuló új bolgár kulturális központot.

Az ülésen több nemzetiségi szószóló is köszönetet mondott a kormánynak a támogatásokért.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló azt mondta, valamennyien érzékelik, hogy "a nemzetiségek irányába történő odafordulás jelentős fejlődést eredményezett".

Paulik Antal szlovák nemzetiségi szószóló szerint az együttműködés "vitathatatlanul sokat javult az elmúlt idők során".

Szolga József horvát nemzetiségi szószóló azt mondta, hogy az elmúlt tíz év a hazai nemzetiségek számára jelentős előrelépés volt, nemcsak az anyagi támogatásokat tekintve; sikerült egy olyan "kulturális autonómiainfrastruktúrát" kialakítani, amely "garantálhatja a következő évszázadokat is".

Semjén: 120 milliós állami támogatás a Beloianniszba tervezett kulturális és sportközpont fejlesztésére

A magyar állam 120 millió forinttal támogatja a Beloianniszba tervezett kulturális és sportközpont fejlesztését - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kereszténydemokrata politikus különösen örömtelinek nevezte, hogy a fejlesztés a Mihail Sztaikosz (1946-2011) görög ortodox metropolitáról elnevezett közösségi parkban valósul meg a Fejér megyei, görög nemzetiségi községben.

Semjén Zsolt emlékeztetett, hogy Mihail Sztaikosz metropolita állította helyre Magyarországon a konstantinápolyi egyetemes patriarchátus működését. Ami - folytatta - azért fontos, mert "a honfoglalás utáni Kárpát-medence első missziós püspöke, Hierotheosz Konstantinápolyból jött hozzánk, és az ő magvetésére és alapvetésére építette Szent István a nyugati keresztény missziót". Semjén Zsolt felidézte, hogy a második világháború után, a kommunizmus idején elüldözött konstantinápolyi patriarchátus Mihail Sztaikosz "áldott munkája" révén tért vissza Magyarországra. A metropolitának abban is múlhatatlan szerepe volt, hogy Beloianniszban felépült a görög-ortodox templom - tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes a fejlesztésről kifejtette: a magyar állam 120 millió forinttal támogatja a tornaterem funkcióját is betöltő, rossz állapotú művelődési ház felújítását és egy minden igényt kielégítő tornaterem építését.

Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz polgármestere az eseményen mérföldkőnek nevezte a fejlesztést, majd arról beszélt, hogy jelenleg Magyarországon a nemzetiségeknek "nagyon könnyű" érvényesülni azokkal a feltételekkel, amelyeket a mostani kormány biztosít.

Mihail Sztaikosz munkássága nyomán a görögségnek Beloianniszban több száz év múlva is megtalálható formái lesznek - fogalmazott. A fejlesztésre utalva hangsúlyozta: a magyarországi görögség hosszabb távon való fennmaradását fogja segíteni. Papalexisz Kosztasz az MTI-vel közölte: a tornatermi funkciókat is ellátó művelődési házat a fejlesztés keretében teljes kulturális célú épületté alakítják, az ingatlan új szárnyában épül fel a tornaterem összesen 270 négyzetméteren a tervek szerint 2021 végére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!