2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Se migráns, se menekült, csak a milliárdok vándorolnak

Hír TV

2017. november 12., vasárnap 11:13, frissítve: hétfő 09:32

Milliárdok mennek el a határvédelemre, de egyelőre elmaradt a tömeges illegális bevándorlás. A magyar–román határra két éve még kerítést terveztek, de az utóbbi hetekben szinte senki nem szökött át a zöldhatáron. A kormány az év végéig újabb 51 milliárd forintot ad határvédelemre.

Három testvérével és két fiával menekült el Irakból az a 33 éves férfi, aki a Látótér stábjának nyilatkozott. Temesváron, az egyik bevásárlóközpont melletti bozótos helyen húzták meg magukat. Innen alig 150-200 méterre van egy menekülttábor, 200-300-an lehetnek ott. A férfi azonban mégsem megy oda a családjával.

„Mi nem mennénk el innen. De a probléma az, hogy nincsen lakóhely, nem emberi életnek való a tábor. Ha ide lehetett volna hozni a családot Irakból, és találtunk volna lakóhelyet meg munkát, akkor jó lenne” – fogalmazott a férfi.

Egy helybéli azt mondta, egy migránst sem látott arrafelé, így nincs okuk arra, hogy féljenek tőlük. „Nem bántottak még bennünket, senki! Nem is vettem észre őket, csak a katonákat, hogy járkálnak, a rendőrök járkálnak az autókkal” – mondta Hegedűs Sándor.

Ahogy Pali bácsi sem találkozott egy menekülttel sem, pedig a háza a zöldhatárnál van:

– Tartanak, félnek tőlük?
– Ezek nem azért jönnek át, hogy itt megtelepüljenek itt, Nagylakon. Mennek tovább, és kész! Dehogy félünk! Mitől? Kitől féljünk?

Nagylak polgármestere stábunknak megmutatta a menekültek egyik útvonalát. Kora ősszel még hetente 10-15-en próbálkoztak átjutni a zöldhatáron. Az ösvényt a letaposott kukorica mutatta. Az átlagban napi egy-két fő sem volt sok, de az elmúlt hetekben szinte senki nem szökött át a zöldhatáron, pedig két éve még kerítést terveztek ide is.

– Már egy depó ki lett alakítva akkortájt, és tulajdonképpen az előkészületek megtörténtek, utána nem volt rá szükség. 
– És el is vitték innen?
– El is vitték, így van. De nyilván az napirenden van, hogyha szükség lesz rá, akkor visszakerül.
– Ezt indokoltnak látják itt helyben?
– Jelenleg megítélésem szerint nem – nyilatkozta Locskai Zoltán.

Kerítés áll a magyar–szerb határon. Az acéldrótba áramot vezettek, úgy néz ki, mint a villanypásztor. Áprilistól júliusig építették, a munkát egy csongrádi vállalkozó, Zsikó Imre végezte. A férfi cégének körülbelül 60 millió forinttal tartoznak az okos-határkerítés építéséért. A bonyolult vállalkozói lánc tetején az állami büntetés-végrehajtás cége, a BV Holding állt, az dolgoztatott alvállalkozókkal. Zsikó Imre csaknem 96 millió forintban állapodott meg a fölötte álló pásztói céggel, de nem fizették ki. A munkára hitelt vett fel, a háza volt a fedezet.

– A házban most csak szívességből lakhatunk, mert nem a mi nevünkön van.
– Hanem kié?
– Gyakorlatilag eladták, és egyik ismerősöm vette meg, és csak szívességből maradhatunk, amíg, bízunk benne, hogy hátha van igazság, és akkor helyreállunk – mondta a vállalkozó.

A déli, keleti határszélen se migránsok, se menekültek, csak a milliárdok vándorolnak: most – az eddigi 300 milliárd után – újabb 51 milliárd forintot ad a kormány határvédelemre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!