2021. január 28.,
csütörtök, Károly, Karola napja

Schanda Tamás: Ne Magyarország forrásait, hanem a bürokráciát csökkentsék

Hír TV

2018. november 19., hétfő 15:22, frissítve: hétfő 17:06

Bürokráciacsökkentésre lenne szükség az Európai Bizottságnál – jelentette ki az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. Schanda Tamás azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a bizottság a brexittel indokolja a 2021 és 2027 közötti időszak kohéziós forrásainak csökkentését, ugyanakkor egy fővel sem csökkentenék az uniós intézményrendszer kapacitását. Az államtitkár hozzátette: szerinte nem tisztességes dolog, hogy uniós szinten 10 százalékkal csökkennének a források, Magyarországnak viszont 24 százalékos csökkentést kéne elfogadnia.

A szarvasi szlovák iskola 72 millió forint uniós támogatást nyert egy állami pályázaton, a pénzből pedig rendhagyó módszertant dolgoztak ki. Ezentúl egy szabadulószoba segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek. A bezárt térből pedig úgy juthatnak ki, ha a tananyaghoz kapcsolód információkat a gyakorlatban is tudják alkalmazni. Az intézményvezető azt mondja, sokat várnak a fejlesztéstől. Egyebek mellett, a nemzetiségi oktatást is érintő tanárhiány csökkenését.

„Nekünk most 396 diákunk van, pedagógus létszámunk most teljes, viszont a nemzetiségi oktatás területén eleve gond a nemzetiségi pedagógusok utánpótlása, kevés hallgató van. Mindenképpen bízunk abban, hogy egy olyan lehetőség, ahol kicsit újabb módszerekkel dolgozhatnak a kollégák is, az kicsit csábítóbb is népszerűbb lesz a fiatalok körében is, valahol van egy ilyen titkolt szándékunk is” – nyilatkozta Nyemcsok Mátyásné, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója.

A 2020-ig tartó uniós ciklus forrásaiból több száz pályázónak jut támogatás. Költenek például nevelőszülők képzésére, vagy arra, hogy egyre kevesebb gyerek hagyja el az iskolát. De nagyobb összeg segíti az alapellátás fejlesztését is.

„2014 és 2020 között az EFOP közel 1000 milliárd forintos kerettel rendelkezik, amelyből 620 milliárd forintot a társadalmi együttműködés előmozdítására, a szegénység és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre, oktatásra valamint képzésre fordítunk. További 330 milliárd forintot pedig az ezen célokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések megvalósítására” – ismertette Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

A következő ciklusra azonban már kevesebb forrással kénytelen számolni a szaktárca.

„Ezt nem tudjuk elfogadni. És azt sem tudjuk elfogadni, hogy a bizottság olyan mutatókat vezetne be a tagállamok közötti felosztáskor, amely a jól teljesítő tagállamokat hátrányosabb, a rosszabbul teljesítő tagállamokat viszont előnyösebb helyzetbe hozza. Az sem elfogadható, hogy a gazdaság országoknak adnak, a szegényebbektől elvesznek, ez nem jó, ez nem felel meg a kohéziós politika célrendszerének, rossz Magyarországnak és rossz az Európai Uniónak is” – vélekedett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Az államtitkár bírálta azt is, hogy szerinte a kohéziós politika rovására finanszírozzák a migrációs válság kezelését az unióban.

x
Rendkívüli hír