2020. augusztus 7.,
péntek, Ibolya napja

Schanda Tamás: Folyamatos az érdeklődés a bértámogatás iránt

Magyar Nemzet

2020. május 26., kedd 11:17

Hazánkat nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány, a gazdaságvédelmi akcióterv keretében már több mint egymillió embernek nyújtott segítséget a kormány – mondta Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Mint mondta, a héten fog megjelenni a KSH foglalkoztatási jelentése:

nem számíthatunk biztató adatokra a járvány miatt, éppen ezért segít a kormány az intézkedésekkel.

Schanda Tamás elmondta, már 125 853-ra nőtt azok száma, akik a munkáltatójukkal igényeltek támogatást a kormánytól. Ennek értelmében nemcsak a részmunkaidőre kapnak támogatást, hanem azon túl is, átlagosan havi százezer forintot – jelezte az államtitkár. Úgy fogalmazott, ennyi munkahelyet a vírus elpusztít, legalább annyit hoznak létre. A munkahelyteremtő-bértámogatás értelmében, mintegy hetvenezer álláskeresőnek segítenek, és napról napra emelkedik az igénylők száma.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a versenyképességet növelő támogatásokat eddig 625 gazdasági szereplő vette igénybe, 111 ezer munkahelyet megvédve. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében eddig 1 millió ember kapott támogatást.

A magyar tulajdonú cégeket meg kell védenünk, nem engedhetjük, hogy külföldi cégek szerezzenek jelentős tulajdont a stratégiailag fontos cégekben – jelentette be Schanda. Kiemelte: a kormányrendelet szerint 2020 végéig csak miniszteri engedéllyel szerezhet külföldi cég tulajdont magyarországi stratégiai jelentőségű vállalatokban. Ennek módjáról úgy tájékoztatott az államtitkár, hogy az ügyleteket az Információs és Technológiai Minisztériumban kell bejelenteni, és a miniszter tudomásul veszi, vagy megtiltja az ügyletet. Garanciát jelent, hogy a miniszter indoklással tartozik és jogorvoslati lehetőség is van.

Az államtitkár bejelentette, hogy elérhetővé tesznek egy járvánnyal összefüggő projektfinanszírozási rendszert, amelynek célja, hogy önellátóvá váljunk védőfelszerelések előállítása kapcsán, pontos képet kapjunk az átfertőződésekről és felkészüljünk a jövőbeni járványokra.

Kapcsolódó cikkek: 

Palkovics: A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

Magyar Nemzet