2021. 11. 30. Kedd András, Andor napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Csörte - A nap vitája 13:05

Belföld

Sargentini-jelentés: Az EUB-hoz fordulna a magyar kormány, kérdés megteheti-e

A kormány szerint uniós szerződéseket sért, ahogyan a Sargentini-jelentésre leadott szavazatokat számolták, ezért az Európai Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért. A szabályozást szövegező brit képviselő szerint a kormány nem jól értelmezi a szabályt, a szakjogász szerint ráadásul az sem tisztázott, hogy eljárhat-e ilyen ügyben az uniós bíróság.

„A Lisszaboni szerződés 263. szakasza ad lehetőséget arra, hogy bármely uniós intézmény által elfogadott jogi aktust egy tagállam kormánya megtámadjon, Magyarország élni fog ezzel” – jelentette be hétfőn Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A szavazatok számolása körül kialakult vita miatt az Európai Bíróságon támadja meg Sargentini-jelentés eredményét a magyar kormány. Álláspontjuk szerint a tartózkodó szavazatokat is be kellett volna számítani a voksoláskor, úgy pedig nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség.

A szavazatok számolásának módszerét tavaly egészítették ki egy mondattal, amely szerint csak a mellette és az ellene leadott voksokat veszik figyelembe, kivéve azokat az eseteket, amikor a szerződések különleges többséget írnak elő.

Az eljárási szabályok reformját levezénylő a brit EP-képviselő az index.hu-nak azt írta: nem ért egyet a magyar kormány álláspontjával, szerinte a Sargentini-szavazás nem különleges, a kivétel csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a szerződés azt írja elő, hogy a parlament a teljes tagság többségével szavazzon valamilyen irányba.

Az Alapjogokért Központ szerint a képviselő önmagának mond ellent. „A szerződé a 7-es cikkely esetében egyértelműen kettős feltételt támaszt. Egyszerre kell meglennie a leadott szavazatok kétharmadának és egyébként az összes parlamenti szavazat felének, tehát magának mond ellent a brit képviselő, hiszen azt mondja, hogy meg kell lennie az összes szavazat felének, az a különleges eset, jelen esetben a szerződés éppen ezt támasztja követelményként” – magyarázta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

A Miniszterelnökség államtitkára szerint a szükséges szavazatok száma, aránya, és annak számítása nem lehet vélemény kérdése.

„Ténykérdés, hogy a kétharmad egy különleges többséget jelent az EP eljárási szabályzata különleges többség esetén az alapító szerződésekre mutat. Az alapító szerződések 354. cikkelye kimondja, hogy a 7-es cikkelyről történő szavazás esetén a leadott szavazatok kétharmados többségére van szükség, egyértelmű, hogy különleges szabályról van szó és egyébként sem írhatná felül az EP eljárási szabályzata az alapító szerződéseket” – fejtette ki Varga Judit, európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár.

A Hír TV által megkérdezett nemzetközi jogász szerint ugyanakkor az sem biztos, hogy az ügyet befogadja majd az Európai Bíróság, ugyanis a döntésnek, tehát a jelentés elfogadásának nincsen jogkövetkezménye Magyarországra.

„Meghatározott körben lehet az Európai Parlament aktusait megtámadni, azokat lehet, amelyek jogokat és kötelezettségeket hárítanak, amelyeknek jogi hatása van harmadik személyre. Ez a döntés nem ilyen, ez csak felkéri a tanácsot, amelynek jogában van úgy dönteni, hogy eljár, vagy nem jár el egy bizonyos eljárással. Harmadik személyek itt nem érintettek, tehát ezen az alapon nem megtámadható” – mondta Nagy Boldizsár.

Az Európai Bíróságot nem köti határidő az ügy elbírálására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Élet a vonal végén

A budapesti rendőrök a járőrautók hangjelzései és folyamatos telefonkapcsolat segítségével időben megtaláltak egy nőt, aki Normafán lett rosszul.

Mintha az övé lett volna

Vásárláskor a terminál jelezte, hogy lopott bankkártyával fizetne a vevő. A mezőtúri nyomozók elszámoltatták a feltételezett elkövetőt, aki beismerő vallomást tett.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!