2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közlekedésben

Levelet kapnak az önkormányzatok, amelyekből tájékozódhatnak az egészségügyi dolgozókkal és a vakok és gyengénlátókkal kapcsolatos kedvezményekről.

  • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közlekedésben

A kijárási korlátozások kapcsán új intézkedésekről számolta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Schanda Tamás az új koronavírus elleni küzdelmet irányító Operatív Törzs szombat délelőtti tájékoztatóján.

Schanda Tamás elmondta, a közösségi közlekedést használók száma csökkent, ami jó hír, hiszen azt mutatja hogy az emberek egy jelentős része komolyan vette a figyelmeztetéseket, betartja a népegészségügyi javaslatokat, és csak oda megy, ahova valóban szükséges.

Szombat éjféltől kijárási korlátozás lépett életbe, mely intézkedésnek további, az utas számot csökkentő hatása is lesz. A tömegközlekedési járatok számát országszerte csökkentik. Március 30-tól április 10-ig az iskolai szüneti menetrend szerint közlekednek. A Volán agglomerációs, „kék” járatai április 1-től szombati menetrend szerint közlekednek, csak úgy mint aznaptól a BKK járatai is. A MÁV és Volán járatait összehangolják, azokat az országos buszjáratokat megszüntetik, ahol MÁV-val elérhető a célállomás.

A MÁV Start, a MÁV HÉV és Volán járatain ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók.

A Volán buszok gépjárművezetőinél sem vásárolható már jegy, így a telefonos mobilapplikációk használatát kéri az államtitkár.

Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolója szerint a március 28-án 7 órai adatok alapján az igazoltan új koronavírussal fertőzött 343 fő, 34 fő gyógyult, 11 fő elhunyt, 87 fő egészségügyi karanténban, akkreditált laboratóriumban vizsgált mintavétel 10303 esetben történt.

Valamennyi elhunyt esetében igaz, hogy valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, és erre rakódott a koronavírus fertőzés.

Egyértelmű cél a járvány lassítása, amihez a teljes lakosság segítségét, együttműködését kérik. Nagy tisztelettel kérik az időseket arra, hogy maradjanak otthonukban. Ha más egyéb megoldás nem áll rendelkezésre, csak akkor éljenek a 9-12 óra közötti bevásárlási lehetőséggel.

A legfontosabb a találkozások minimalizálása, a csoportosulások elkerülése – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Müller Cecília arra kérte a fiatalokat hogy csak a számukra kijelölt idősávokban vásároljanak. Az országos tisztifőorvos az otthoni munkavégzés során is a személyes higiéné fenntartására figyelmeztetett, valamint hangsúlyozta a lakás takarításának fontosságát. Kerüljük a kontaktusok számát, ne fogadjunk látogatót.

A számítógép klaviatúrájának fertőtlenítése is fontos. Ne járjunk mindennap boltba, étkezzünk egészségesen, otthon is mozogjunk, legalább hetente háromszor – tanácsolta a szakember.

Kis Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeletese elmondta, a kijárási korlátozások érvénybe lépését követően a rendőrség munkatársai növelték a közterületen a segítő jellegű rendőri jelentétet.

Az állománynak nem a büntetés a feladata, hanem az, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét az új szabályokra és azok betartásának fontosságára.

 
Idős járókelővel beszélget egy rendőr az egri Zalár József utcában a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. MTI/Komka Péter
 

 

A reggeli órákban azt tapasztalták, hogy a polgárok megértették az új szabályokat, hogy azok a járvány lassítását, az intenzitás csökkentését szolgálják. Az alezredes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben valaki sorozatban megszegi a szabályokat 5 ezertől 500 ezer forintig büntethető.

Az új szabályokra a közterületeken plakátokon is felhívják a figyelmet.

Az egészségügyi eszközök beszerzése tovább folytatódott. Szombaton cargojárattal 27 tonna egyéni védőeszköz érkezett Ferihegyre, vasárnap pedig két újabb cargo érkezik összesen 3 millió 270 ezer védőmaszkkal és -kesztyűvel.

A rendőrség pénteken elfogta és előállította azt a férfit, aki mentőautót üveggel dobott meg. A férfi beismerte tettét, de ez nem mentesíti az alól, hogy közfeladatot ellátó személyek elleni támadás miatt felelnie kelljen. Az alezredes leszögezte: a rendőrség kiemelten védő a mentőszolgálat munkatársait.

Kis Róbert bejelentette: hétfőtől bevezetik a kórházparancsnoki rendet, aminek a lényege, hogy a kórházakban katonai fegyelemmel folyik az eszközgazdálkodás; ez lehetővé teszi, hogy az orvosok és az ápolók csak a betegekkel foglalkozzanak.

Idegenrendészeti eljárásban újabb két külföldit utasítottak ki az országból és az EU-ból, már 15 fő ellen folyik idegenrendészeti eljárás.

Házi karanténban 7302 fő van, 44 375 alkalommal ellenőrizték őket. 163 szabálysértést állapítottak meg, 37 fő helyszíni bírságot kapott a karantén megsértése miatt.

Arra a kérdésre, hogy meglátogathatják-e egymást a külön élő családtagok, a tiszti főorvos elmondta, nem javasolt a családi összejövetelek megtartása. Közölte azt is, a várandósság nem jelent többletkockázatot, de figyeljünk kiemelten a kismamákra, akik lehetőleg tartsák a kapcsolatot telefonon a védőnővel.

Szólt arról is, hogy hét kijelölt laboratóriumban végzik a koronavírus-teszteket, sokféle teszt létezik, vannak ígéretesek is.

Magyar Nemzet - HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!